- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Pomyślałam, że te placuszki są na tyle smaczne, że warto by je rozpowszechnić. Przepis pochodzi z programu "Kitchen Boss" Buddy'ego Valastro. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 placuszków.
2 średnie cukinie
0.5 szklanki sera ricotta
2 jajka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1.5 łyżki posiekanej mięty
1 łyżeczka soli
2 posiekane szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartego sera pecorino (u mnie parmezan)
3 łyżki mąki pszennej
1 mała pikantna papryczka
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, wykładamy na durszlak. Mieszamy z solą i pozostawiamy do odcieknięcia. Ricottę przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szalotkami, posiekaną papryczką oraz natką pietruszki i miętą. Jajka ubijamy. Do masy serowej dodajemy odciśniętą z płynu cukinię - mieszamy. Następnie dodajemy ubite jajka i mąkę i mieszamy wszystko bardzo dokładnie, aby nie było grudek mąki. Za pomocą łyżki wykładamy na rozgrzaną patelnię małe placuszki (na patelni z powłoką nieprzywieralną np. teflonowej czy ceramicznej można bez dodatku tłuszczu, na innej patelni z odrobiną rozgrzanej oliwy lub oleju). Smażymy je przez 4-5 minut po obu stronach.
2 średnie cukinie
0.5 szklanki sera ricotta
2 jajka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1.5 łyżki posiekanej mięty
1 łyżeczka soli
2 posiekane szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartego sera pecorino (u mnie parmezan)
3 łyżki mąki pszennej
1 mała pikantna papryczka
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, wykładamy na durszlak. Mieszamy z solą i pozostawiamy do odcieknięcia. Ricottę przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szalotkami, posiekaną papryczką oraz natką pietruszki i miętą. Jajka ubijamy. Do masy serowej dodajemy odciśniętą z płynu cukinię - mieszamy. Następnie dodajemy ubite jajka i mąkę i mieszamy wszystko bardzo dokładnie, aby nie było grudek mąki. Za pomocą łyżki wykładamy na rozgrzaną patelnię małe placuszki (na patelni z powłoką nieprzywieralną np. teflonowej czy ceramicznej można bez dodatku tłuszczu, na innej patelni z odrobiną rozgrzanej oliwy lub oleju). Smażymy je przez 4-5 minut po obu stronach.