placuszki cukiniowe

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
Potrzebujemy:
dużą cukinię lub 2 mniejsze
10 dkg żółtego sera
1 jajko
2-3 łyżki mąki
zmiażdżony ząbek czosnku
olej, sól, pieprz

Cukinię obrać, zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić, by puściła sok.
Potem sok zlać.
Ser zetrzeć na grubej tarce.
Cukinię wymieszać z pozostałymi składnikami, by uzyskać dość gęstą masę.
Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron.
Podawać z sałatką z pomidorów i cebuli lub sosem jogurtowo-czosnkowym.

722938ff7814c4306fd42414a5cad9fa-1766290.jpg


 

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Przynioslam cukinie z ogrodka, jutro kupie ser i bede robila placuszki
icon_mrgreen.gif
 

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
mysz @ 7 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1034121a ja jestem rozczarowana. Ser rozpływający się pod wpływem temperatury sprawia, że placki nie scalają się i ciężko je odwrócić na patelni.
Zamiast placków mamy na obiad nie wiadomo co.
Hmm, może za mało mąki?
Mnie się nie rozlatywały, zresztą zamieściłam zdjęcie.
Masa musi byc dość gęsta, tzn. sok trzeba porządnie zlać no i regulować gęstość mąką.
Powinny wyjść, można nawet nie dodawać sera.