Przepis pochodzi z 'Claudii' - 'Kuchnia ekspresowa', nr 7, grudzień 2009
Składniki:
• 200 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru
• 250 ml gęstej śmietany
• 2 jajka
• szczypta gałki muszkatołowej
• puszka kukurydzy
• 2 łyżki posiekanej cebuli
• sól
• pieprz
• oliwa do smażenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, śmietaną i jajkami. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zmiksować. Kukurydzę osączyć, dodać do ciasta wraz z cebulą. Formować placuszki, smażyć na oliwie. Podawać z salsą pomidorową.
Do ciasta można również dodać posiekaną natkę.

Składniki:
• 200 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru
• 250 ml gęstej śmietany
• 2 jajka
• szczypta gałki muszkatołowej
• puszka kukurydzy
• 2 łyżki posiekanej cebuli
• sól
• pieprz
• oliwa do smażenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, śmietaną i jajkami. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zmiksować. Kukurydzę osączyć, dodać do ciasta wraz z cebulą. Formować placuszki, smażyć na oliwie. Podawać z salsą pomidorową.
Do ciasta można również dodać posiekaną natkę.
