Placuszki z ciasta ptysiowego*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Placuszki z ciasta ptysiowego

Placki_z_ciasta_ptysiowego_cin.jpg

0,5 litra mleka
80 gramów masła
1 szklanka mąki pszennej (świetnie sprawdzi się orkiszowa)
200 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach
pęczek szczypiorku
4 jaja
sól, pieprz

ulubiony sos o zdecydowanym smaku (może też być pikantny ketchup)

Mleko zagotowujemy z masłem, następnie jednym ruchem wsypujemy mąkę, nie wyłączając gazu cały czas mieszamy, dopóki ciasto nie zacznie łatwo odchodzić od ścianek garnka ( u mnie około 8 minut). Masę schładzamy. Jaja ubijamy na pianę, dodajemy do ciasta, wszystko razem dokładnie mieszamy; ma powstać jednolita masa.
Następnie wsypujemy ser żółty i posiekany szczypior, mieszamy łyżką.
Na rozgrzany olej kładziemy niewielkie porcje ciasta, smażymy na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionym sosem.

Rada: aby ciasto łatwo odchodziło od łyżki, maczajmy ją w szklance z ciepłą (ale nie gorącą) wodą.

Ps 1 Przepis przepisany ze strony: http://zcukrempudrem.blogspot.de/2014/06/p...aparzanego.html
Ps 2 Do przepisu dodałem dodatkowo jedno jajko i odrobinę proszku do pieczenia. Wyszły rewelacyjnie.
 

Załączniki

  • Placki_z_ciasta_ptysiowego_cin.jpg
    Placki_z_ciasta_ptysiowego_cin.jpg
    351.9 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy