- Paź 25, 2004
- 4,687
- 1
- 0
Poraz pierwszy jadłam je kilka lat temu u mojej teściowej. Trochę je zmodyfikowałam do własnych potrzeb i w okresie letnim często goszczą na moim stole.
1 średniej wielkości kalafior
pęczek świeżego koperku (można mniej jeśli ktoś nie lubi, ale im więcej tym smaczniejsze placki)
3 jaja
5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
oliwa / olej do smażenia
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie średnio - miękki (znaczy taki, by się nie rozpadał). Odcedzamy i studzimy. Ostudzony pokroić nożem (małe kawałeczki), lub wystarczy nawet samym widelcem "podziabać".
Pęczek koperku siekamy drobno.
Jaja z mąką ubijamy na jednolitą masę. Dorzucamy posiekany koperek, kawałki kalafiora, dosmaczamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano.
Są bardzo smaczne, lekkie i szybko znikają z talerza.

1 średniej wielkości kalafior
pęczek świeżego koperku (można mniej jeśli ktoś nie lubi, ale im więcej tym smaczniejsze placki)
3 jaja
5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
oliwa / olej do smażenia
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie średnio - miękki (znaczy taki, by się nie rozpadał). Odcedzamy i studzimy. Ostudzony pokroić nożem (małe kawałeczki), lub wystarczy nawet samym widelcem "podziabać".
Pęczek koperku siekamy drobno.
Jaja z mąką ubijamy na jednolitą masę. Dorzucamy posiekany koperek, kawałki kalafiora, dosmaczamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano.
Są bardzo smaczne, lekkie i szybko znikają z talerza.