- Maj 11, 2008
- 2,422
- 2,363
- 113
Pyszne na sniadanie lub na deser, leciutkie, z lekkim posmakiem cytryny. Bardzo polecam. Przepis od Bobby Flay'a z food network.
Wpisuje tak, jak robilam:
Skladniki:
- 3/4 szkl. maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/4 lyzeczki soli
- 2 lyzki cukru
- 1 szkl. ricotty
- 2 jajka
- 2/3 szkl mleka
- sok i skorka z jednej cytryny
W misce wymieszac make, prosze, sol i cukier. W drugiej misce polaczyc serek, jajka, mleko i sok oraz skorke starta z cytryny. Wymieszac zawartosc obu misek i smazyc placuszki na niewielkiej ilosci tluszczu (ja uzywam olejy w sprayu, mozna lekko posmarowac patelnie maslem).
My jedlismy te placuszki z syropem klonowym, a autor w oryginale proponowal podac je z lemon curd i malinami.
Wpisuje tak, jak robilam:
Skladniki:
- 3/4 szkl. maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1/4 lyzeczki soli
- 2 lyzki cukru
- 1 szkl. ricotty
- 2 jajka
- 2/3 szkl mleka
- sok i skorka z jednej cytryny
W misce wymieszac make, prosze, sol i cukier. W drugiej misce polaczyc serek, jajka, mleko i sok oraz skorke starta z cytryny. Wymieszac zawartosc obu misek i smazyc placuszki na niewielkiej ilosci tluszczu (ja uzywam olejy w sprayu, mozna lekko posmarowac patelnie maslem).
My jedlismy te placuszki z syropem klonowym, a autor w oryginale proponowal podac je z lemon curd i malinami.