Nieco urozmaicona wersja placków ziemniaczanych, do których użyjemy:
ok. 8 ziemniaków
20 dkg pieczarek
1 średnia cebulka
1 jajko
do 0,5 szkl. mąki
sól, pieprz, oliwa z pestek winogron do smażenia
Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy. Scieramy na tarce (używam takiej specjalnej przystawki do mielenia warzyw na surówki - wiórki wychodzą wtedy drobniejsze niż tarte na tarce o grubych oczkach), solimy odrobinę i odczekujemy aż pieczarki puszczą wode. Wodę odciskamy.
Obrane i umyte ziemniaki (razem z cebulą) scieramy jak pieczarki i odciskamy wodę.
W osobnym naczyniu łączymy pieczarki i ziemniaki; solimy, pieprzymy i dodajemy jajko. Na końcu dosypujemy mąki (tyle aby masa była zwarta).
Małe placuszki smażymy na złoto na patelni na oliwie, przekładamy do żaroodpornego naczynia i całość zapiekamy ok. 15 minut (temp. 180 - 200 st.).
Placuszki są bardzo smaczne.
ok. 8 ziemniaków
20 dkg pieczarek
1 średnia cebulka
1 jajko
do 0,5 szkl. mąki
sól, pieprz, oliwa z pestek winogron do smażenia
Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy. Scieramy na tarce (używam takiej specjalnej przystawki do mielenia warzyw na surówki - wiórki wychodzą wtedy drobniejsze niż tarte na tarce o grubych oczkach), solimy odrobinę i odczekujemy aż pieczarki puszczą wode. Wodę odciskamy.
Obrane i umyte ziemniaki (razem z cebulą) scieramy jak pieczarki i odciskamy wodę.
W osobnym naczyniu łączymy pieczarki i ziemniaki; solimy, pieprzymy i dodajemy jajko. Na końcu dosypujemy mąki (tyle aby masa była zwarta).
Małe placuszki smażymy na złoto na patelni na oliwie, przekładamy do żaroodpornego naczynia i całość zapiekamy ok. 15 minut (temp. 180 - 200 st.).
Placuszki są bardzo smaczne.
Ostatnią edycję dokonał moderator: