Placuszki ziemniaczano-pieczarkowe

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Nieco urozmaicona wersja placków ziemniaczanych, do których użyjemy:

ok. 8 ziemniaków
20 dkg pieczarek
1 średnia cebulka
1 jajko
do 0,5 szkl. mąki

sól, pieprz, oliwa z pestek winogron do smażenia


Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy. Scieramy na tarce (używam takiej specjalnej przystawki do mielenia warzyw na surówki - wiórki wychodzą wtedy drobniejsze niż tarte na tarce o grubych oczkach), solimy odrobinę i odczekujemy aż pieczarki puszczą wode. Wodę odciskamy.

Obrane i umyte ziemniaki (razem z cebulą) scieramy jak pieczarki i odciskamy wodę.

W osobnym naczyniu łączymy pieczarki i ziemniaki; solimy, pieprzymy i dodajemy jajko. Na końcu dosypujemy mąki (tyle aby masa była zwarta).

Małe placuszki smażymy na złoto na patelni na oliwie, przekładamy do żaroodpornego naczynia i całość zapiekamy ok. 15 minut (temp. 180 - 200 st.).

Placuszki są bardzo smaczne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Marla @ 18 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=523330czy placuszki muszą być koniecznie zapiekane?
Ja zapiekam
icon_smile.gif

Ale oczywiście gusta są różne i dla innych pieczarki w tych plackach bez zapiekania nie będą zbyt surowe
icon_smile.gif
 

Klio

Member
Paź 3, 2007
93
0
0
Robię podobne placki, ale pieczarki wraz z cebulę wcześniej podsmażam, gdy wystygnie, mieszam z utartymi ziemniakami.
Inna wersja placków ziemniaczanych, to dodatek utartego na tarce na wiórki zółtego sera w proporcji tak trochę na oko, ok. 20 do 30 dag sera na 1 kg ziemniaków.
 

łezka

Member
Maj 4, 2007
41
0
6
Smażyłam te placuszki w piątek, bardzo dobre, pieczarki wcześniej podsmażyłam i nie musiałam ich zapiekać. Dzięki za przepis.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy