Przepis znalazłam w czasopiśmie "Bistro" sprzed kilku lat. Ponieważ lubię kabaczki tak podane , zachęcam i Was do wypróbowania tej potrawy.
Potrzebujemy
- 3 plastry szynki
- drobny szczypior
- szklanka jasnego piwa
- 4 łyżki mąki
- pełna łyżeczka cukru
- 2 jajka
- sól, pieprz
- curry
- pękaty kabaczek
- olej do smażenia
Szynkę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę, szczypior siekamy, Z piwa, mąki, curry i jajek przygotowujemy ciasto, ktgóre powinno być nieco gęstsze niż naleśnikowe. Doprawiamy solą. Wsypujemy szynkę i szczypior, dodajemy pieprz..Kabaczek obieramy, wykrawamy plastry 1,5 cm i pozbawiamy je środka. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy plastry kabaczka - krótko i na złoto , na średnim ogniu z obu stroni
-------------------------------------------
1. Kabaczek jest lekko słodki, najlepszy chrupiący.
2. Nie bój się dużej ilości szczypiorek
3. Szynka powinna być drobno posiekana (zamiast niej może być wędzony boczek)
4. Curry można zastąpić słodkiej papryki
5. Tarty oscypek, parmezan i wkruszony ser Feta/... to alternatywa dla boczku do ciasta
6. Jeśli kabaczek jest zbyt twardy, to należy obgotować plastry w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Obsusz go na papierze i maczaj dopiero w cieście,
7. Kabaczek jest doskonały do pieczonych mięs.
Potrzebujemy
- 3 plastry szynki
- drobny szczypior
- szklanka jasnego piwa
- 4 łyżki mąki
- pełna łyżeczka cukru
- 2 jajka
- sól, pieprz
- curry
- pękaty kabaczek
- olej do smażenia
Szynkę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę, szczypior siekamy, Z piwa, mąki, curry i jajek przygotowujemy ciasto, ktgóre powinno być nieco gęstsze niż naleśnikowe. Doprawiamy solą. Wsypujemy szynkę i szczypior, dodajemy pieprz..Kabaczek obieramy, wykrawamy plastry 1,5 cm i pozbawiamy je środka. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy plastry kabaczka - krótko i na złoto , na średnim ogniu z obu stroni
-------------------------------------------
1. Kabaczek jest lekko słodki, najlepszy chrupiący.
2. Nie bój się dużej ilości szczypiorek
3. Szynka powinna być drobno posiekana (zamiast niej może być wędzony boczek)
4. Curry można zastąpić słodkiej papryki
5. Tarty oscypek, parmezan i wkruszony ser Feta/... to alternatywa dla boczku do ciasta
6. Jeśli kabaczek jest zbyt twardy, to należy obgotować plastry w lekko posolonej i posłodzonej wodzie. Obsusz go na papierze i maczaj dopiero w cieście,
7. Kabaczek jest doskonały do pieczonych mięs.