Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Płatki róży konfiturowej w cukrze
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maryna" data-source="post: 483552" data-attributes="member: 1215"><p>10 dkg płatków rózy</p><p>15 dkg cukru miałkiego</p><p>0,5 szklanki z biuałych porzeczek albo z cytryny</p><p></p><p>Świeże (natychmiast po zerwaniu) płatki róży opłukać i osączyć rozsypując je na gazie lub lnianej ściereczce. Wsypać do donicy-makutry i ucierać razem z cukrem aż do puszczenia soku. Podczas ucierania dodawać sok z porzeczek lub z cytryny. Pprzełozyc do małych słoiczków i zamknąć.</p><p>Konserwa nadaje sie do ubierania tortu, nadziewania pączków, delikatnych biszkoptowych ciasteczek, herbatników itp.</p><p></p><p>Tyle przepis z książki Zdzisławy Skrodzkiej Kompoty marynaty dżemy z 1979 r.</p><p></p><p>Ja robie tak:</p><p></p><p>Płatki róży wsypuję do słoika po np. ogórkach. Takiego prawie litrowego. Nie płuczę, róże rosna w moim ogrodzie i niczym ich nie pryskam. Zakładam, że są czyste.</p><p>Tnącą końcówka miksera tak długo grzebie w tym słoiku, aż różane płatki dokładnie sie posiekają puszczając sok. To trwa dość długo i z początku wygląda na przedsięwzięcie niemożliwe do wykonania. </p><p>Płatki po pewnym czasie jednak zmieniają sie w ciemną, czerwonawą masę. Wtedy dosypuję cukier, dalej mieszam mikresem. Do słoików i do lodówki. Nic sie z konfiturą nie dzieje, może stać cały rok. Jest bardzo intensywna i z powodzeniem można dołożyć jedynie łyżkę do słoika dżemu z innych owoców, aby udawał różany.</p><p>Doskonała do pączków.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maryna, post: 483552, member: 1215"] 10 dkg płatków rózy 15 dkg cukru miałkiego 0,5 szklanki z biuałych porzeczek albo z cytryny Świeże (natychmiast po zerwaniu) płatki róży opłukać i osączyć rozsypując je na gazie lub lnianej ściereczce. Wsypać do donicy-makutry i ucierać razem z cukrem aż do puszczenia soku. Podczas ucierania dodawać sok z porzeczek lub z cytryny. Pprzełozyc do małych słoiczków i zamknąć. Konserwa nadaje sie do ubierania tortu, nadziewania pączków, delikatnych biszkoptowych ciasteczek, herbatników itp. Tyle przepis z książki Zdzisławy Skrodzkiej Kompoty marynaty dżemy z 1979 r. Ja robie tak: Płatki róży wsypuję do słoika po np. ogórkach. Takiego prawie litrowego. Nie płuczę, róże rosna w moim ogrodzie i niczym ich nie pryskam. Zakładam, że są czyste. Tnącą końcówka miksera tak długo grzebie w tym słoiku, aż różane płatki dokładnie sie posiekają puszczając sok. To trwa dość długo i z początku wygląda na przedsięwzięcie niemożliwe do wykonania. Płatki po pewnym czasie jednak zmieniają sie w ciemną, czerwonawą masę. Wtedy dosypuję cukier, dalej mieszam mikresem. Do słoików i do lodówki. Nic sie z konfiturą nie dzieje, może stać cały rok. Jest bardzo intensywna i z powodzeniem można dołożyć jedynie łyżkę do słoika dżemu z innych owoców, aby udawał różany. Doskonała do pączków. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Płatki róży konfiturowej w cukrze
Top
Bottom