Płatki róży konfiturowej w cukrze

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
10 dkg płatków rózy
15 dkg cukru miałkiego
0,5 szklanki z biuałych porzeczek albo z cytryny

Świeże (natychmiast po zerwaniu) płatki róży opłukać i osączyć rozsypując je na gazie lub lnianej ściereczce. Wsypać do donicy-makutry i ucierać razem z cukrem aż do puszczenia soku. Podczas ucierania dodawać sok z porzeczek lub z cytryny. Pprzełozyc do małych słoiczków i zamknąć.
Konserwa nadaje sie do ubierania tortu, nadziewania pączków, delikatnych biszkoptowych ciasteczek, herbatników itp.

Tyle przepis z książki Zdzisławy Skrodzkiej Kompoty marynaty dżemy z 1979 r.

Ja robie tak:

Płatki róży wsypuję do słoika po np. ogórkach. Takiego prawie litrowego. Nie płuczę, róże rosna w moim ogrodzie i niczym ich nie pryskam. Zakładam, że są czyste.
Tnącą końcówka miksera tak długo grzebie w tym słoiku, aż różane płatki dokładnie sie posiekają puszczając sok. To trwa dość długo i z początku wygląda na przedsięwzięcie niemożliwe do wykonania.
Płatki po pewnym czasie jednak zmieniają sie w ciemną, czerwonawą masę. Wtedy dosypuję cukier, dalej mieszam mikresem. Do słoików i do lodówki. Nic sie z konfiturą nie dzieje, może stać cały rok. Jest bardzo intensywna i z powodzeniem można dołożyć jedynie łyżkę do słoika dżemu z innych owoców, aby udawał różany.
Doskonała do pączków.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Moja mama zawsze uciera płatki z cukrem pałką w makutrze, co jest czynnością nader żmudną i czasochłonną, więc w tamtym roku poszłam na skróty i zmęłłam je w dzbankowym blenderze... Wyszły całkiem dobre, choć chyba jednak te z makutry są smaczniejsze...
icon_smile.gif
Sposób Maryny wydaje mi się lepszy niż mój patent i na pewno go w przyszłym roku wykorzystam.
icon_smile.gif



Dodam jeszcze, że płatki po zerwaniu rozsypuję na białe prześcieradło na kilkugodzinną "obserwację", bo czasem lubią w nich przebywać niepożądani lokatorzy...
icon_wink.gif

p_atki_r__y.jpg
p_atki_r__y_w_cukrze.jpg
 

Załączniki

  • p_atki_r__y_w_cukrze.jpg
    p_atki_r__y_w_cukrze.jpg
    25.6 KB · Wyświetleń: 1
  • p_atki_r__y.jpg
    p_atki_r__y.jpg
    43.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
O Maryno serdecznie dziekuję
bussi.gif
anbetung.gif



P.S.
icon_redface.gif
Nie napotkałaś czasem jeszcze przy tym kartkowym przeglądzie, jak zrobic domowe perfumy rózane - do słoiczka i czymś zasypac trzeba było. Dzis kombinuje, że to chyba sól była, ale pamięć dziurawa...
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
A jaka to jest róża konfiturowa?
gruebel_2.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Rosa rugosa:
rosa_rugosa.jpg
Rosa centifolia:
rosa_centifolia.jpg
 

Załączniki

  • rosa_rugosa.jpg
    rosa_rugosa.jpg
    5.5 KB · Wyświetleń: 1
  • rosa_centifolia.jpg
    rosa_centifolia.jpg
    16.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
A z innej nie mozna? Uwielbiam konfiturę z róży, majątek wydaję co jakiś czas robiąc sobie dobrze i kupują malutki słoiczek.. Kiedyś dorwałam strasznie starą książkę z przepisami, pospisywałam, ale notesik szlag trafił... Może się jeszcze znajdzie... Kiedyś gdzieś wklepywałam przepisy, ale za diabła nie mogę sobie przypomnieć, gdzie
icon_sad.gif


Chcę sobie zrobić... Ale ta róża... Jeszcze nie mam w ogrodzie żadnej, a nie będę innym zaglądac....
 

reniam

Member
Lut 17, 2006
592
0
0
Przywiozłam sobie kiedyś z Grecji miód różany.Dla mnie była to bardziej konfitura z płatkami w środku.
Boszsze jakie to było pyszne,wyjadłam go łyżką prosto ze słoika[za sugestią koleżanek zCC]
fiesgrins.gif
lecker.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Mam gdzies przepis na lody rozane. Sa chetni? Ja nie mam platkow rozy niestety. No i potrzebna jest woda rozana
gruebel_2.gif
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Ja kiedyś (2 lata temu) zrobiłam z płatków zwykłej róży dzikiej - takiej bladoróżowej. Metodą ucierania w makutrze z cukrem i odrobiną soku z cytryny. Wyszło mi tego z 6 małych słoiczków. Miało być do pączków, ale ponieważ pączki mi nie wychodzą, to dodaję po odrobinie do różnych rzeczy pieczonych, czy miksowanych... Smak jest bardzo intensywny, choć kolor na pewno nie taki ładny, jak z pomarszczonej róży. U nas tę różę spotkałam w Cedyni i nad morzem w Pogorzelicy (nad morzem jest chyba wszędzie na wydmach). Uszczknęłam kilka sadzonek i już mam koło płotu. Na razie maleńkie jeszcze, ale już na 2 krzaczkach pokazało sie po jednym pączku
banana.gif
Chucham i dmucham na nie... Niech rosną w siłę
icon_smile.gif

No, ale chciałam powiedzieć, że z takiej "zwykłej" dzikiej róży też mi wyszło smaczne "nadzienie" do pączków.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Linn @ 2 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=515709Mam gdzies przepis na lody rozane. Sa chetni?
No pewnie!
icon_smile.gif

miszka52 @ 2 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=515715No, ale chciałam powiedzieć, że z takiej "zwykłej" dzikiej róży też mi wyszło smaczne "nadzienie" do pączków.
Miszko, ponoć płatki wszystkich odmian róż są jadalne...
icon_smile.gif
Kilka dni temu ze zdziwieniem dowiedziałam się, że pyszne nadzienie do pączków można zrobić z kwiatów robinii akacjowej ( czyli grochodrzewu) tą samą metodą, co z płatków róży. Jutro ( o ile pogoda pozwoli nazbierać kwiatów) mam zamiar spróbować....
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: