- Gru 21, 2010
- 503
- 0
- 0
W internecie to ciasto nazywa sie plesniak, ja mam przepis w swoim zeszycie pod nazwa kruszon, a moja ciocia, od ktorej mam przepis od wielu lat mowi na to ciasto skubaniec.
Ciasto szybkie, smaczne i najlepiej smakuje nam z kwasnym owocem.
Skladniki:
-25 dkg margaryny
-3 szklanki maki
-1,5 szklanki cukru
-1 lyzeczka proszku
-1 lyzka kakao
-5 zoltek + bialka
-owoce swieze lub z cukru
Wykonanie: margaryne, pol szklanki cukru, make, proszek, zoltka wkladamy do miski i wyrabiamy ciasto recznie, dzielimy na 3 czesci. Jedna czesc mieszamy z kakao. Do wysmarowanej blaszki na dno wykladamy jedna czesc jasna ciasta, na to pokruszyc czesc z kakao. Polozyc owoce, na owoce ubite na sztywno bialka ze szklanka cukru, na bialka ostatnia czesc ciasta jasna kruszymy. Pieczemy 170 stopni przez 45 minut.
Ciasto szybkie, smaczne i najlepiej smakuje nam z kwasnym owocem.
Skladniki:
-25 dkg margaryny
-3 szklanki maki
-1,5 szklanki cukru
-1 lyzeczka proszku
-1 lyzka kakao
-5 zoltek + bialka
-owoce swieze lub z cukru
Wykonanie: margaryne, pol szklanki cukru, make, proszek, zoltka wkladamy do miski i wyrabiamy ciasto recznie, dzielimy na 3 czesci. Jedna czesc mieszamy z kakao. Do wysmarowanej blaszki na dno wykladamy jedna czesc jasna ciasta, na to pokruszyc czesc z kakao. Polozyc owoce, na owoce ubite na sztywno bialka ze szklanka cukru, na bialka ostatnia czesc ciasta jasna kruszymy. Pieczemy 170 stopni przez 45 minut.
