- Wrz 13, 2004
- 1,003
- 0
- 0
składniki
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
gorzkie kakao
owoce lub dżem
Zagnieść mąkę, margarynę, 1 całe jajko, 4 żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao.
Blachę posmarować tłuszczem. Na nią wyłożyć jedną część białego ciasta. Na to nałożyć owoce lub dżem.
Ubić pozostałe białka z budyniem i szklanką cukru. Na owoce nakładamy ucierając na tarce ciemne ciasto. Następnie ubitą pianę. Kolejną warstwę stanowi utarte białe ciasto. Piec w 200 stopniach przez 10 min, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok. 40 min.
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
gorzkie kakao
owoce lub dżem
Zagnieść mąkę, margarynę, 1 całe jajko, 4 żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao.
Blachę posmarować tłuszczem. Na nią wyłożyć jedną część białego ciasta. Na to nałożyć owoce lub dżem.
Ubić pozostałe białka z budyniem i szklanką cukru. Na owoce nakładamy ucierając na tarce ciemne ciasto. Następnie ubitą pianę. Kolejną warstwę stanowi utarte białe ciasto. Piec w 200 stopniach przez 10 min, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok. 40 min.