- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Przepis z Poradnika Domowego
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. śmietany
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu
3 łyżki maku
2 łyżki kakao
bakalie( rodzynki, figi, orzechy, skórka pomarańczowa)
Krem:
3 jajka
1 szkl. cukru
1 kostka masła
1,5 łyżki mąki
1 szklanka mleka
aromat.
utrzeć jajko z cukrem, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą, ocet-wyrobić. Podzielić mniej więcej na 3 równe części. Do jednej dodać mak( ja daję suchy), do drugiej kakao do trzeciej bakalie posiekane drobno.
Upiec osobno trzy placki. Ja piekę w foremce 19x28 cm.
Na krem ubić jajka z cukrem, wsypać mąkę, zapach, dokładnie wymieszać. Wlewać cienką strużką wrtzące mleko cały czas umieszając. Przestudzić. Utrzeć masło na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Placki przełożyć kremem. Ja wierzch polewam polewą czekoladową i dekoruję bakaliami jak mazurek.
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. śmietany
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu
3 łyżki maku
2 łyżki kakao
bakalie( rodzynki, figi, orzechy, skórka pomarańczowa)
Krem:
3 jajka
1 szkl. cukru
1 kostka masła
1,5 łyżki mąki
1 szklanka mleka
aromat.
utrzeć jajko z cukrem, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą, ocet-wyrobić. Podzielić mniej więcej na 3 równe części. Do jednej dodać mak( ja daję suchy), do drugiej kakao do trzeciej bakalie posiekane drobno.
Upiec osobno trzy placki. Ja piekę w foremce 19x28 cm.
Na krem ubić jajka z cukrem, wsypać mąkę, zapach, dokładnie wymieszać. Wlewać cienką strużką wrtzące mleko cały czas umieszając. Przestudzić. Utrzeć masło na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Placki przełożyć kremem. Ja wierzch polewam polewą czekoladową i dekoruję bakaliami jak mazurek.