Pocałunek Murzyna

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Przepis z Poradnika Domowego

1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. śmietany
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu
3 łyżki maku
2 łyżki kakao
bakalie( rodzynki, figi, orzechy, skórka pomarańczowa)

Krem:
3 jajka
1 szkl. cukru
1 kostka masła
1,5 łyżki mąki
1 szklanka mleka
aromat.

utrzeć jajko z cukrem, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą, ocet-wyrobić. Podzielić mniej więcej na 3 równe części. Do jednej dodać mak( ja daję suchy), do drugiej kakao do trzeciej bakalie posiekane drobno.
Upiec osobno trzy placki. Ja piekę w foremce 19x28 cm.
Na krem ubić jajka z cukrem, wsypać mąkę, zapach, dokładnie wymieszać. Wlewać cienką strużką wrtzące mleko cały czas umieszając. Przestudzić. Utrzeć masło na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Placki przełożyć kremem. Ja wierzch polewam polewą czekoladową i dekoruję bakaliami jak mazurek.

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Chyba zrobię
icon_lol.gif

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
Zrobiłam
icon_wink.gif
Wiadomo, że najlepsze będzie jak ładnie się "przegryzie" w lodówce, czyli najwcześniej jutro, ale już uszczknęłam kawałek i zapowiada się naprwdę suuuuuper
lecker.gif
Jedynie masę budyniową zrobiłam z własnego, miliony razy wypróbowywanego przepisu.
Jutro przetestuję je na gościach i napewno dodam jeszcze kilka słów
icon_mrgreen.gif

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
Po nocy spędzonej w lodówce, tak jak myślałam był jeszcze lepszy. Goście zajadali ze smakiem i ładnie uśmiechali się o przepis
icon_mrgreen.gif
Dziękuję, Beatko
cvety.gif

gagunia

Member
Lip 10, 2007
108
0
0
zrobiłam na święta. Smaczne i ładnie wyglądające ciasto. Rodzince smakowało.jak dla mnie krem trochę zbyt maślany. Może następnym razem wypróbuję jakiś kremik na bazie śmietany.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy