Pociecha pastora

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
30 dag mąki
2 żółtka
1/8 l śmietany
½ kostki masła
5 dag roztopionego masła
10 dag cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu

Mąkę wysypujemy na stolnicę i w środku robimy wgłębienie. Dodajemy żółtka i śmietanę. Masło strugamy na tarce. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy elastyczne, dość rzadkie ciasto. Dzielimy je na pół i rozciągamy bardzo cienko na dwóch natłuszczonych blachach. Robimy to od razu na blasze, a ciasto ma być tak cienkie, by prześwitywał jej spód. Smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Nakłuwamy jeszcze widelcem, aby nie tworzyły się pęcherze. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Gorące jeszcze ciasto kroimy w romby (na blasze) i dopiero ostudzone zdejmujemy. Wychodzi ok. 200 ciasteczek.

Uwielbiam te ciasteczka popijać mlekiem. Na wierzchu w trakcie pieczenia robi się pyszna cynamonowo-karmelowa skorupka.

pociecha.jpg

Załączniki

• pociecha.jpg
    pociecha.jpg
    184.8 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Diabolique, powiedz coś o genezie tej intrygującej nazwy
icon_smile.gif

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
Mała_Mi @ 22 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=848350Diabolique, powiedz coś o genezie tej intrygującej nazwy
icon_smile.gif
Hehe, spodziewałam się pytania, bo sama drążyłam - przepis mam od babci, a jak głosi podanie ludowe ;) babcia dostała ten przepis od gosposi księdza, który za nimi przepadał i życzył sobie ich zawsze na poprawę humoru
icon_smile.gif
W sumie to był ksiądz a nie pastor, ale czy to ważne? Ciastka są pyszne
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
a ja potwierdzam ,że te ciastka są pyszne ale przepis mam z bardzo dawnego wydania ,,Filipinki" ,mam go też w książce autorki rubryki kulinarnej ,,Filipinki" a mianowicie w ,,Nastolatki przyjmują gości" Joanna Młynarczyk (w Smakach i aromatach - tez były,bo naczelna była Joanna Młynarczyk)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
CYTATbabcia dostała ten przepis od gosposi księdza, który za nimi przepadał i życzył sobie ich zawsze na poprawę humoru
icon_smile.gif
"pociecha pastora" brzmi nawet lepiej niż "pociecha księdza"

a że pyszne, to nie wątpię, cynamon musi tu zniewalająco pachnieć. Wypróbuję.

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Znakomity deser po obiedzie, na który są kule proboszcza, nie?
icon_wink.gif

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
Aż ślinka cieknie! Mam na nie chrapkę i mam nadzieję, że mi wyjdą...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy