- Lip 24, 2008
- 333
- 0
- 0
30 dag mąki
2 żółtka
1/8 l śmietany
½ kostki masła
5 dag roztopionego masła
10 dag cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
Mąkę wysypujemy na stolnicę i w środku robimy wgłębienie. Dodajemy żółtka i śmietanę. Masło strugamy na tarce. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy elastyczne, dość rzadkie ciasto. Dzielimy je na pół i rozciągamy bardzo cienko na dwóch natłuszczonych blachach. Robimy to od razu na blasze, a ciasto ma być tak cienkie, by prześwitywał jej spód. Smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Nakłuwamy jeszcze widelcem, aby nie tworzyły się pęcherze. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Gorące jeszcze ciasto kroimy w romby (na blasze) i dopiero ostudzone zdejmujemy. Wychodzi ok. 200 ciasteczek.
Uwielbiam te ciasteczka popijać mlekiem. Na wierzchu w trakcie pieczenia robi się pyszna cynamonowo-karmelowa skorupka.

2 żółtka
1/8 l śmietany
½ kostki masła
5 dag roztopionego masła
10 dag cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
Mąkę wysypujemy na stolnicę i w środku robimy wgłębienie. Dodajemy żółtka i śmietanę. Masło strugamy na tarce. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy elastyczne, dość rzadkie ciasto. Dzielimy je na pół i rozciągamy bardzo cienko na dwóch natłuszczonych blachach. Robimy to od razu na blasze, a ciasto ma być tak cienkie, by prześwitywał jej spód. Smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Nakłuwamy jeszcze widelcem, aby nie tworzyły się pęcherze. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Gorące jeszcze ciasto kroimy w romby (na blasze) i dopiero ostudzone zdejmujemy. Wychodzi ok. 200 ciasteczek.
Uwielbiam te ciasteczka popijać mlekiem. Na wierzchu w trakcie pieczenia robi się pyszna cynamonowo-karmelowa skorupka.
