Poezja smaku

mikiD

Member
Wrz 24, 2004
236
0
0
Przepis ten jest obowiązujący w moim domu rodzinnym, w wszelkie święta i nie tylko. Pochodzi z jakiejś gazety kobiecej? Gorąco polecam

Biszkopt

każdy może swój wychodzący mu przepis wykorzystać, a my robimy tak:

4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić pianę, następnie po trochu dodawać żółtka, cukier; jak sie dobrze ubije dodawać powoli mąki z proszkiem.

Krem

1 masło (250 g), 1 puszka mleka słodzonego

Puszkę gotować 3 godziny. Otworzyc puszkę po ostygnięciu. Do roztartego masła dodawać po łyżce karmelu, utrzeć.

Dodatki

Herbatniki, 2 kieliszki rumu lub innego alkoholu, 1 kieliszek wody, polewa czekoladowa

Przygotowany krem wyłożyć na biszkopt. Herbatniki zamoczyć w rozworze alkoholowym, ułożyć na ciasto, polać polewą. Można polożyć bakalie na górę ( jak ktoś lubi
icon_smile.gif
)

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
miki ciasto wlasnie siedzi w lodowce
icon_smile.gif
masa wyszla bardzo luzna...mam nadzieje ze w lodowce troche stezeje??? i uff zrobilam na duzej blaszce - intuicja mi podpowiedziala ;)

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
o kurcze! dopiero zauwazylam ze masla mialo byc 250 gr ... a moja kostka miala 200 chorelka
icon_sad.gif

mam nadzieje, ze da sie jednak pokroić...

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
miki kochana to ciasto to po prostu REWELACJA!!! mimo lekko pływającej masy zostało w mig rozdrapane (dobrze, ze przezornie schowałam kawalek na jutro!). Dodaję do ulubionych... tak mnie dziś rodzina wychwalała pod niebiosa, że chyba pęknę z dumy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
Acha zapomniałam dodać, że udekorowałam wierzch płatkami migdałowymi robiąc wzorek a'la bazie ... ze względu na cudną słodkość ciasto polecam z zastępstwie mazurka, zwłaszcza jak ktos nie przepada za kruchym
icon_smile.gif

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,504
3
0
Kusicielka :lol:
Ja zawsze mam problem z robieniem karmelu, gdy otworzę puszkę to wcale nie widzę karmelu, tylko normalne mleczko, no ciuteczkę takie beżowawe i wtedy nie robię już z nim ciasta tylko pijam z kawą, myśląc, że się nie udało.
Czy ono powinno być bązowe i bardzo gęste?
Moje jest identyczne jak mleko z tubki :cry:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,504
3
0
kasha... że sie wtrącę .. karmel to z cukru sie robi . i ten jest brazowy
a z mleka w puszce to chyba kajmak
No naprawdę źle ze mną, myślę o kajmaku a prawię o karmelu :lol:
Dziękuję kochanie, że mnię ściągnełaś na ziemię :lol:

Właśnie ja nie wiem jak wygląda ten kajmak i mam jakieś swoje chore wyobrażenia o nim :dump:

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
1
36
kasha... że sie wtrącę .. karmel to z cukru sie robi . i ten jest brazowy
a z mleka w puszce to chyba kajmak
No naprawdę źle ze mną, myślę o kajmaku a prawię o karmelu :lol:
Dziękuję kochanie, że mnię ściągnełaś na ziemię :lol:

Właśnie ja nie wiem jak wygląda ten kajmak i mam jakieś swoje chore wyobrażenia o nim :dump:
Kasha - najczęściej przygotowuję kajmak dzień wcześniej, żeby nie czekać aż ostygnie... pakujesz puszkę do wody, musi być przez cały czas gotowania pokryta wodą i pyrkocze tam ok 2-3 godzinki; później wyciągam puszkę i pozwalam jej ostygnąć
icon_smile.gif
. Po otwarciu puszki, masa powinna być dość gęsta i o kolorze toffii. mniamć
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy