Przepis ten jest obowiązujący w moim domu rodzinnym, w wszelkie święta i nie tylko. Pochodzi z jakiejś gazety kobiecej? Gorąco polecam
Biszkopt
każdy może swój wychodzący mu przepis wykorzystać, a my robimy tak:
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę, następnie po trochu dodawać żółtka, cukier; jak sie dobrze ubije dodawać powoli mąki z proszkiem.
Krem
1 masło (250 g), 1 puszka mleka słodzonego
Puszkę gotować 3 godziny. Otworzyc puszkę po ostygnięciu. Do roztartego masła dodawać po łyżce karmelu, utrzeć.
Dodatki
Herbatniki, 2 kieliszki rumu lub innego alkoholu, 1 kieliszek wody, polewa czekoladowa
Przygotowany krem wyłożyć na biszkopt. Herbatniki zamoczyć w rozworze alkoholowym, ułożyć na ciasto, polać polewą. Można polożyć bakalie na górę ( jak ktoś lubi
)
Biszkopt
każdy może swój wychodzący mu przepis wykorzystać, a my robimy tak:
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki maki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę, następnie po trochu dodawać żółtka, cukier; jak sie dobrze ubije dodawać powoli mąki z proszkiem.
Krem
1 masło (250 g), 1 puszka mleka słodzonego
Puszkę gotować 3 godziny. Otworzyc puszkę po ostygnięciu. Do roztartego masła dodawać po łyżce karmelu, utrzeć.
Dodatki
Herbatniki, 2 kieliszki rumu lub innego alkoholu, 1 kieliszek wody, polewa czekoladowa
Przygotowany krem wyłożyć na biszkopt. Herbatniki zamoczyć w rozworze alkoholowym, ułożyć na ciasto, polać polewą. Można polożyć bakalie na górę ( jak ktoś lubi
