Poledwica wieprzowa w sosie malinowym

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Odrobine zmieniony przepis z tego bloga: http://www.adorasbox.net/2012/04/roast-por...-raspberry.html

raspberry_sirloin.JPG

SKLADNIKI:

1 poledwica wieprzowa
sol i pieprz
maslo

Sos:
duza garsc malin (uzylam domowych mrozonych, ktore po rozmrozeniu nie puszczaja wody, jezeli kupujecie mrozone ze sklepu i maja duzo lodu to lepiej odlac wode)
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka lub troszke wiecej zredukowanego octu balsamicznego
2 lyzki (lub do smaku, zalezy jak slodkie sa maliny) cukru Muscovado
3 zabki czosnku drobno posiekane lub starte
1/2 lyzeczki rozmarynu

1) Skladniki na sos wymieszac razem i zmiksowac zyrafa. Mozna przelac przez sitko, jezeli komus przeszkadzaja pestki z malin.
2) Mieso natrzec sola i pieprzem. Dodatkowo wetrzec lyzke lub dwie sosu.
3) Zbrazowic mieso na patelni na masle, przeniesc do natluszczonego zaroodpornego naczynia. Mieso polac pozostalym sosem, wsadzic termometr i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec az mieso osiagnie 65C, wyjac i odstawic na 10 min przed pokrojeniem.
4) Sos z pieczenia zlac i zagescic.

SMACZNEGO!
 

Załączniki

  • raspberry_sirloin.JPG
    raspberry_sirloin.JPG
    355 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Wyciągam, bo będę jutro robić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,952
2,296
113
Nie mogłaś wczoraj wyciągnąć? Dzisiaj już nie mam polędwiczek
icon_evil.gif
icon_wink.gif

Wygląda pięknie, zapisuję do zrobienia.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Donoszę, że wyszła pyszna. Mięso zamarynowałam rano. Maliny przetarłam przez sito i dodałam do nich pozostałe ingrediencje. Nie dałam tylko cukru, bo miałam słodkie maliny i krem malinowy z octu balsamicznego. Ale przyznam, że pół łyżeczki by nie zaszkodziło. Piekłam 20 minut, a potem przez dziesięć "leżakowałam", w tym czasie redukując sos.
Podałam z ziemniakami pieczonymi z czosnkiem i rozmarynem oraz michą sałat.
Zdjęcie zrobiłam tylko zamarynowanemu mięsu; potem nie było czasu na pstrykanie.


polędwica_w_sosie_malinowym.jpg
 

Załączniki

  • polędwica_w_sosie_malinowym.jpg
    polędwica_w_sosie_malinowym.jpg
    89.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,952
2,296
113
Moje w piecu. W sosie za bardzo czuję sos sojowy, następnym razem dam mniej.

Edit: po upieczeniu sos mi zupełnie nie smakował
icon_sad.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Szkoda. U mnie wszyscy chwalili.
Może to kwestia proporcji? U mnie malin było dużo; po przetarciu na pewno ponad szklanka musu.
No i kremu balsamicznego dałam ze dwie łychy, więc sosu sojowego się nie czuło.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,952
2,296
113
To kwestia czosnku, jak się okazało. Jakiś paskudny mi się trafił. Na surowo tego nie wyczułam, ale na gorąco robi się wstrętny.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Przepyszne, dzisiaj zrobiłam w towarzystwie pieczonych ziemniaków i hokkaido. Dałam cały mały pojemniczek świeżych malin, były bardzo słodkie i bardzo pachnące, fajne danie, bo właściwie samo się robi, będę powtarzać i dziękuję za przepis
cvety.gif
.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Rewelacja!
Podałam koleżankom, smakowało
icon_smile.gif


Z sałatką z octem balsamicznym i prażonym słonecznikiem.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy