- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0

2 poledwiczki (ok. 900-1100g)
2-3 jablka
4 lyzki rozmarynu
2 lyzki cukru brazowego
sok jablkowy
maczka kukurydziana/ziemniaczana
sol
Poledwiczki umyc i natrzec sola. Polozyc w zaroodpornym naczyniu lub na blasze (22x33). Rozmaryn warto utrzec w mozdzierzu, bo listki sa dosc dlugie - moga wrazliwych "kuc w zeby".
Jablka umyc, pokroic w osemki, wykroic gniazda nasienne. ulozyc czastki dookola i pomiedzy kawalkami miesa. Posypac cukrem.
Calosc spryskac odrobina oleju (spray jest bardzo wygodny).
Piec jak wiekszosc mies w temperaturze 160 stopni. 30-45 min. Jesli mieso sie wysusza polac woda, lub powstajacym sosem.
Sprawdzic. Po nakluciu kropelka wyplywajacego sosu powinna byc przezroczysta - bez krwi.
SOS - do polania miesa i jablek.
Zlac "wypociny" z blachy do rondelka. To jest baza ze smaczkiem.
Sok jablkowy (maly kartonik 200 ml. wystarczy) wymieszac z 3 lyzeczkami maczki. Mieszajac dodac do wrzacej bazy sosu.
Podawac z sosem z zurawin, pieczonymi ziemniakami po wlosku, salata w sosie miodowo-czosnkowym, marchewka w miodowej glazurze. Pasuje wszystko co naprawde delikatne.
Doskonalym dopelnieniem jest biale wino. Czerwone wydaje sie zbyt ciezkie, choc niby mieso czerwone.
Polecam na naprawde elegancki, wyszukany obiad.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: