Polędwiczki z czosnkiem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis na to danie znalazłam w czasopiśmie "Pani domu poleca - Boże Narodzenie" Wypróbowałam je natychmiast, planując na jeden świąteczny obiad, a drugi pozostawiając na jakiś drób. Danie to na pewno zainteresuje zwolenników czosnku, chociaż ja średnio za nim przepadam, a w tej potrawie okazał się mało wyczuwalny i doskonały w smaku. Podaję proporcje dla 4 osób.

Składniki

- 3 polędwiczki wieprzowe

- słoik suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z ziołami (są w każdym sklepie)

- kieliszek czerwonego wytrawnego wina

- po 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy oraz miodu

- sok z cytryny

- 6 gałązek rozmarynu (w supermarketach w doniczkach)

- 2 duże główki czosnku

- kolorowy i czarny pieprz (brałam mielony)

- sól

Polędwiczki czyścimy, nacieramy solą, smarujemy musztardą wymieszaną z miodem i sokiem cytrynowym. Posypujemy kolorowym i czarnym pieprzem, po czym odstawiamy na jakieś 2 godziny do lodówki.

Suszone pomidory osączamy z oliwy. Polędwiczki przecinamy wzdłuż, ale nie do końca. Otrzymane "kieszenie" faszerujemy suszonymi pomidorami i składamy. Na wierzchu układamy po gałązce rozmarynu i żeby nie odpadły, obwiązujemy kuchenną nicią. Układamy w brytfance i polewamy zalewą z suszonych pomidorów. Wokół rozkładamy przekrojone w poprzek główki czosnku. Podlewamy winem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 45 minut. Ja piekłam do miękkości mięsa, często polewając wytworzonym sosem.

Gotowe polędwiczki wyjmujemy na półmisek i kroimy ukośnie w grube plastry. Dekorujemy pieczonym czosnkiem i pozostałymi gałązkami rozmarynu.

PS. Kto nie ma świeżego rozmarynu, może użyć suszonego (ja tak robiłam 2 razy), nacierając nim mięso przygotowane do pieczenia. Ten sposób bardzo mi odpowiadał, gdyż mięso przechodziło doskonale aromatyczną przyprawą.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Czy wg Ciebie jak dam zwyklą musztardę to danie duzo utraci na smaku?Domownicy nie lubią gorczycy a przepis wydaje mi się smakowity

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie robiłam schabu, bo zazwyczaj wychodzi mi twardy. Jeśli potrafisz go dobrze zrobić, to nada się jak najbardziej. Pozdrowienia i smacznego.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy