Poledwiczki z jesiennymi warzywami

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,144
1,660
113
Proste i bardzo smaczne danie, z gatunku robi sie samo
icon_smile.gif


Skladniki:
- poledwiczka wieprzowa, ok 500 g
- dynia butternut pokrojona w kostke (ma byc ok. 3-4 szklanki po pokrojeniu)
- dwa kwasne jablka, obrane i pokrojone w wieksza kostke
- spora czerwona cebula pokrojona na czastki
- 3 zabki czosnku pokrojone na plasterki
- sol, pieprz, tymianek, ziola prowansalskie
- ok. 1/4 szklanki oliwy

PIekarnik nagrzac do 230*C. Pokrojone warzywa wylozyc na blache z wyposazenia piekarnika (uprzednio wylozona folia aluminiowa) i posypac sola, pieprzem, tymiankiem. Polac oliwa i wymieszac. Poledwiczke umyc, wysuszyc i wmasowac w nia sol, pieprz i ziola prowansalskie. Polozyc mieso na warzywach i wstawic calosc do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie przewrocic mieso i piec kolejne 15 minut az mieso bedzie upieczone (ja sprawdzalam termometrem i musialam piec dodatkowe 10 minut) i warzywa miekkie. I tyle
icon_smile.gif

 

Załączniki

  • IMG_5513.JPG
    IMG_5513.JPG
    153.5 KB · Wyświetleń: 7