Polenty

Agniesia

Member
Wrz 14, 2004
431
0
0
Polenta z pikantnym farszem mięsnym

Składniki:
1 l mleka
sól, pieprz
200 g kaszki kukurydzianej

Nadzienie:
1 marchewka
2 cebule
500 g wieprzowej łopatki
2 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1 szklanka bulionu
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
10 kropli sosu tabasco
50 g sera żółtego
1 łyżka margaryny

Wykonanie:
Mleko zagotować, przyprawić. Zmniejszyć ogień, mieszając dodawać kaszkę. Gotować na wolnym ogniu 20 min. Jarzyny i mięso oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso, podsmażyć. Dodać marchewkę, ocet i bulion. Dusić 10-15 min, aż odparuje połowa płynu. Przyprawić solą. tabasco i papryką. Formę wysmarować margaryną. Wyłożyć połowę polenty, na nią nadzienie, pokryć resztą polenty. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 min w temp. 200°C. Ser pokroić w kostkę, posypać potrawę, piec 10-15 min.
smacznego
 

Agniesia

Member
Wrz 14, 2004
431
0
0
Polenta zapiekana z cielęciną i sosem pomidorowym

Składniki:
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
190 g kaszki kukurydzianej2 łyżki szałwi
8 łyżek oleju
500 g pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego ac
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
400 g selera z nacią
250 g kopru włoskiego z nacią
1 łyżka rozmarynu
400 g cielęciny
180 g startego sera żółtego
30 g masła

Wykonanie:
Czosnek obrać, posiekać, 1 ząbek wrzucić do 1 l wody, dodać pieprz i sól, zagotować. Wsypywać kaszkę, mieszając. Gotować 30 min na małym ogniu. Dodać 2 tyżki oleju i łyżkę szałwi. Blachę natłuścić, rozsmarować polentę, ostudzić, pokroić. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. 2 ząbki czosnku usmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać pomidory, koncentrat i nasiona kopru, dusić mieszając ok. 30 min. Przyprawić skórką z cytryny, solą i pieprzem. Selery i koper umyć, miąższ pokroić w plasterki, 25 g listków selera i nać kopru odłożyć. Pozostały czosnek poddusićwłyżce oleju. Dodać seler i koper, dusić 5-8 min, przyprawić solą i pieprzem. Osaczyć. Rozmaryn, nać selera i kopru, resztę szałwi posiekać, wymieszać. Cielęcinę umyć, pokroić na plastry, rozbić. Oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na łyżce oleju. Formę natłuścić, wyłożyć 2/3 selera z koprem, posypać 4 łyżkami sera i ziołami. Ułożyć warstwę polenty, mięso, oprószyć ziołami i serem, rozsmarować sos pomidorowy. Ułożyć resztę polenty i warzyw, posypać serem i wiórkami masła. Piec 20-25 min w temp. 220°C.
smacznego
 

Agniesia

Member
Wrz 14, 2004
431
0
0
Polenta z kapustą włoską

Składniki:
1 1/2 l bulionu mięsnego
2 łyżki oliwy 250 g kaszy kukurydzianej
sól, pieprz
200 g wieprzowiny bez kości
50 g wędzonego boczku
1 cebula
2 łyżki świeżego majeranku lub natki
1 kapusta włoska
3 łyżki żółtego sera

Wykonanie:
Formę wysmarować oliwą. Bulion zagotować (2 łyżki pozostawić), powoli wsypywać kaszę, mieszając. Gotować 35-40 min na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso umyć, pokroić na kawałki, boczek w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Resztę oliwy rozgrzać, podsmażyć mięso, dodać boczek i cebulę, smażyć chwilę. Wlać 2 łyżki bulionu, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać z polentą. Liście kapusty sparzyć, osuszyć. Formę wyłożyć kapustą, ułożyć 1/2 polenty, przykryć liśćmi, włożyć pozostałą polentę, posypać serem. Wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać, aż ser się rozpuści.
smacznego