Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Polenty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Agniesia" data-source="post: 6842" data-attributes="member: 35"><p><strong>Polenta zapiekana z cielęciną i sosem pomidorowym</strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p>4 ząbki czosnku </p><p>sól, pieprz</p><p>190 g kaszki kukurydzianej2 łyżki szałwi </p><p>8 łyżek oleju</p><p>500 g pomidorów </p><p>1 łyżka koncentratu pomidorowego</p><p>1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego ac</p><p>1/2 łyżeczki skórki z cytryny </p><p>400 g selera z nacią</p><p>250 g kopru włoskiego z nacią</p><p>1 łyżka rozmarynu </p><p>400 g cielęciny </p><p>180 g startego sera żółtego </p><p>30 g masła </p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Czosnek obrać, posiekać, 1 ząbek wrzucić do 1 l wody, dodać pieprz i sól, zagotować. Wsypywać kaszkę, mieszając. Gotować 30 min na małym ogniu. Dodać 2 tyżki oleju i łyżkę szałwi. Blachę natłuścić, rozsmarować polentę, ostudzić, pokroić. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. 2 ząbki czosnku usmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać pomidory, koncentrat i nasiona kopru, dusić mieszając ok. 30 min. Przyprawić skórką z cytryny, solą i pieprzem. Selery i koper umyć, miąższ pokroić w plasterki, 25 g listków selera i nać kopru odłożyć. Pozostały czosnek poddusićwłyżce oleju. Dodać seler i koper, dusić 5-8 min, przyprawić solą i pieprzem. Osaczyć. Rozmaryn, nać selera i kopru, resztę szałwi posiekać, wymieszać. Cielęcinę umyć, pokroić na plastry, rozbić. Oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na łyżce oleju. Formę natłuścić, wyłożyć 2/3 selera z koprem, posypać 4 łyżkami sera i ziołami. Ułożyć warstwę polenty, mięso, oprószyć ziołami i serem, rozsmarować sos pomidorowy. Ułożyć resztę polenty i warzyw, posypać serem i wiórkami masła. Piec 20-25 min w temp. 220°C. </p><p> smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Agniesia, post: 6842, member: 35"] [B]Polenta zapiekana z cielęciną i sosem pomidorowym[/B] Składniki: 4 ząbki czosnku sól, pieprz 190 g kaszki kukurydzianej2 łyżki szałwi 8 łyżek oleju 500 g pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego ac 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 400 g selera z nacią 250 g kopru włoskiego z nacią 1 łyżka rozmarynu 400 g cielęciny 180 g startego sera żółtego 30 g masła Wykonanie: Czosnek obrać, posiekać, 1 ząbek wrzucić do 1 l wody, dodać pieprz i sól, zagotować. Wsypywać kaszkę, mieszając. Gotować 30 min na małym ogniu. Dodać 2 tyżki oleju i łyżkę szałwi. Blachę natłuścić, rozsmarować polentę, ostudzić, pokroić. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. 2 ząbki czosnku usmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać pomidory, koncentrat i nasiona kopru, dusić mieszając ok. 30 min. Przyprawić skórką z cytryny, solą i pieprzem. Selery i koper umyć, miąższ pokroić w plasterki, 25 g listków selera i nać kopru odłożyć. Pozostały czosnek poddusićwłyżce oleju. Dodać seler i koper, dusić 5-8 min, przyprawić solą i pieprzem. Osaczyć. Rozmaryn, nać selera i kopru, resztę szałwi posiekać, wymieszać. Cielęcinę umyć, pokroić na plastry, rozbić. Oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na łyżce oleju. Formę natłuścić, wyłożyć 2/3 selera z koprem, posypać 4 łyżkami sera i ziołami. Ułożyć warstwę polenty, mięso, oprószyć ziołami i serem, rozsmarować sos pomidorowy. Ułożyć resztę polenty i warzyw, posypać serem i wiórkami masła. Piec 20-25 min w temp. 220°C. smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Polenty
Top
Bottom