- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Jeszcze jeden przepis na półkruchy spód do tarty. Dostałam go niedawno od znajomej, a ona spisała go z jakiegoś włoskiego programu telewizyjnego. Jest rewelacyjny, zwłaszcza do tart wytrawnych. Korzystałam już niego z powodzeniem kilkakrotnie. Nie można pominąć smalcu, który nadaje ciastu cudownej kruchości.
Składniki:
250 g mąki
120 g tłuszczu (masło + łyżka smalcu)
szczypta soli (lub ulubionej przyprawy warzywno- ziołowej)
1 jajko
1 żółtko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
trochę zimnej wody - do zarobienia składników.
Po szybkim zagnieceniu, przed pieczeniem schłodzić ciasto w lodówce.
Piekąc w mniejszej formie, część ciasta można wykorzystać na "kratkę" położoną na wierzchu nadzienia.
Składniki:
250 g mąki
120 g tłuszczu (masło + łyżka smalcu)
szczypta soli (lub ulubionej przyprawy warzywno- ziołowej)
1 jajko
1 żółtko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
trochę zimnej wody - do zarobienia składników.
Po szybkim zagnieceniu, przed pieczeniem schłodzić ciasto w lodówce.
Piekąc w mniejszej formie, część ciasta można wykorzystać na "kratkę" położoną na wierzchu nadzienia.
Ostatnią edycję dokonał moderator: