Półmisek pełen sałatki śledziowej

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Mam jeden numer mało znanego czasopisma sprzed lat, pod nazwą "Swojskie jadło - wydanie specjalne" - chyba krótko ukazujący się dwumiesięcznik, ale dostarczający ciekawych i smacznych przepisów. Dzisiaj zapraszam na sałatkę śledziową. Robiłam ją wielokrotnie i za każdym razem wzbudzała entuzjazm biesiadników.
Składniki
- 1/2 kg solonych płatów śledziowych bez skóry
- łyżka grubo zmielonego pieprzu
- 3 ugotowane ziemniaki (brałam trochę większe niż średnie)
- 2 ugotowane buraki (jak wyżej)
- spory kiszony ogórek (wzięłam dość duży i musi być jędrny)
- cebula - wzięłam białą,, większą - może być zwykła byle nie poprzerastana łupinami)
- winne jabłko (lepiej większe)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka ugotowane na twardo

Sos
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka zielonego pieprzu z zalewy - kupuję w supermarketach albo delikatesach (polecam Almę) pod nazwą "Greener pfeffer" firma Carbonell - - oczywiście może być inny napis i firma - podałam to, co miałami

Śledzie można kupić na wagę lub na tackach. W obu przypadkach radzę spróbować i ewentualnie pomoczyć w wodzie lub mleku. Następnie śledzie myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę, posypujemy pieprzem, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Ziemniaki, buraki i ogórek kroimy w słupki, obraną cebulę i jabłko (ze skórką) w kostkę, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka grubiej siekamy, mieszamy z rozdrobnionymi warzywami i jabłkiem.
Składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W oryginalnym przepisie podane jest, żeby układać warstwami śledzie i pozostałe składniki, polać sosem i delikatnie przemieszać. Można trzymać się oryginału, chociaż ja zazwyczaj mieszam lekko wszystkie ingrediencje, polewam sosem. jeszcze raz trochę mieszam, ozdabiam pozostawionymi specjalnie resztkami sosu i po ochłodzeniu w lodówce - podaję. W obu wersjach jest bardzo smaczna, pikantna i ....ozdobna. Doskonała jako składnik zimnego bufetu, albo przystawka przed obiadem.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Napewno ją zrobię, bo lubię śledzie. Coś podobnego robię jako właśnie warstwową sałatkę śledziową ale ma ona więcej składników. Np wierzch sałatki to są żółtka z ugotowanych jajek, starte na grubej tarce a białka z nich stanowią inną warstwę.
Seniorko, a czy ta buraki nie rozmażą koloru jak je wymieszam z sałatką? Bo jednak może lepiej warstwami?
gruebel_2.gif

No mam dylemat! Dobrze, że śledzi nie mam, dopiero w sobotę mogę mieć
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepraszam - usunęłam ten tekst, ponieważ nie dość jasno wyrażał moje myśli, a miejscami wprowadzał w błąd. Dopiero teraz dotarło do mnie, ze powinnam o to poprosić moderatorki, albo edytować. Błąd polegał na proponowaniu zrobienia sałatki warstwowej (o czym było w pierwszym oryginalnym poście). Robiłam i taką, ale nie był to najlepszy pomysł. Jeszcze raz przepraszam
anbetung.gif
Ani dzień, ani godzina nie najlepsze dla mnie do pisania. Dobranoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
samanta @ 18 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1511131czy ta buraki nie rozmażą koloru jak je wymieszam z sałatką? Bo jednak może lepiej warstwami?
gruebel_2.gif
Samanto, moim zdaniem lepiej wymieszać - przy sałatkach warstwowych nie ma szans na przejście smaków, a jednak śledzie - moim zdaniem oczywiście nadal - zdecydowanie powinny przejść smakiem dodatków.
Różowe buraczkowe śledzie wyglądają bardzo sympatycznie, nie ma się czego obawiać, zobacz: http://passionfruit.blox.pl/resource/rozowy_sledz.jpg
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ok. Mi - dziękuję
anbetung.gif
Chociaż robię ją co pewien czas, nie umiałam wytłumaczyć tego w tak przystępny sposób jak Ty. Widocznie nie każdy dzień jest pomyślny. Pozdrawiam
wink.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Hmmmmm... moja jednak będzie warstwowa. Różowe śledzie do mnie nijak nie przemawiają, no nijak! a takie normalne wręcz wrzeszczą że chcą do mnie
icon_mrgreen.gif

No to do soboty....
wink.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Samanto,gdy pierwszy raz miałam zjeść różową sałatkę,to nie mogłam tego przełknąć.
Zapewniam Ciebie jednak,że taka wymieszana ma zdecydowanie inny smak,taki bardziej wyrazisty.
Najlepiej zrób warstwową,a na próbę wymieszaj oddzielnie po łyżce składników i sama się przekonasz że warto eksperymentować.
A gdyby Ci nie smakowało,to przyslij do mnie.(adres podam na pw )

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
To jak dziewczyny barszcz jecie?
icon_smile.gif
icon_wink.gif

Tak, jak mówi Janka, zdecydowanie warto mieszać. Wiem, że się powtarzam, ale moim zdaniem w przypadku śledzi ma to wyjątkowo duże znaczenie, by przeszły smakami i nie smakowały jak świeżo wyjęte z pudełka.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Tak zrobię, będzie warstwowa i część wymieszam i jak mi sie spodoba, to wymieszam resztę.
A co ma barszcz do tego? Barszcz uwielbiam, ale nie dodaje do niego śledzi !!!
baa.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Tak będzie najlepiej
daumen.gif
zobaczysz, co Ci najlepiej odpowiada.
Bo też burak i też różowy
icon_lol.gif

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Różowy śledź to jest to
icon_smile.gif
;)

Sałatki warstwowe, poza ładnym wyglądem w misie, jakoś do mnie nie przemawiają.
Po to sałatka, aby jednak dać szansę składnikom, aby wzajemnie smakami poprzechodziły:)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy