- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Ciut zmodyfikowany przepis z La Cucina Regionale Italiana. Toscana
Klops:
400 g mielonego wieprzowego mięsa
100 g szynki parmeńskiej drobno posiekanej
40 g startego parmezanu
80 g bułki / chleba namoczonego w niewielkiej ilości mleka
2 jajka
Kilka listków bazylii
Odrobina chili w proszku
Bułka tarta do obtoczenia
Sos:
Pół marchewki
Pół pora
Pół cebuli
Puszka krojonych pomidorów
4 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
80 ml białego wina
Mięso wymieszać z szynką, parmezanem, jajkami i odciśniętym z mleka pieczywem. Dokładnie wymieszać. Dodać porwane listki bazylii, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
Uformować klops
i obtoczyć ze wszystkich stron w bułce tartej. Uwaga – całość jest dość miękka, trzeba się z nią dość delikatnie obchodzić.
Marchewkę, pora i cebulę posiekać drobno.
Wrzucić na oliwę, obsmażyć.
Klops wrzucić na patelnię z warzywami, obsmażyć z obu stron (znowu ostrożnie, żeby się wszystko nie rozleciało), dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem.
Przykryć i dusić jakąś godzinę. Co jakiś czas można podlać odrobiną wody lub wina.
Podawać z sosem.
Klops:
400 g mielonego wieprzowego mięsa
100 g szynki parmeńskiej drobno posiekanej
40 g startego parmezanu
80 g bułki / chleba namoczonego w niewielkiej ilości mleka
2 jajka
Kilka listków bazylii
Odrobina chili w proszku
Bułka tarta do obtoczenia
Sos:
Pół marchewki
Pół pora
Pół cebuli
Puszka krojonych pomidorów
4 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
80 ml białego wina
Mięso wymieszać z szynką, parmezanem, jajkami i odciśniętym z mleka pieczywem. Dokładnie wymieszać. Dodać porwane listki bazylii, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
Uformować klops
Marchewkę, pora i cebulę posiekać drobno.
Wrzucić na oliwę, obsmażyć.
Klops wrzucić na patelnię z warzywami, obsmażyć z obu stron (znowu ostrożnie, żeby się wszystko nie rozleciało), dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem.
Przykryć i dusić jakąś godzinę. Co jakiś czas można podlać odrobiną wody lub wina.
Podawać z sosem.

Ostatnią edycję dokonał moderator: