Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Polski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mariank" data-source="post: 1057803" data-attributes="member: 24609"><p>Jestem nowym na tym forum.Wlasnie wyrasta moj &quot;polski&quot; i wkrotce pojdzie do pieca .Chcialem Was zapytac jaka metoda robicie zaczyn ,jednostopniowa czy trzystopniowa i w jakiej temperaturze.Kilka chlebow upieklem z przepisow na niemieckiej stronie,wyszly niezle.Podaja tutajl symbol TA oznaczajacy stosunek ogolnej ilosci skladnikow do ilosci maki i w chlebie polskim jest on troche za maly,powinien wynosic 165 do 170 czyli nalezaloby nieco zwiekszyc ilosc wody lub zmniejszyc ilosc maki.Podobnie ma sie sprawa z iloscia zakwasu uzytego do zaczynu.Ma go byc 5 do 10% na ilosc maki uzytej w zaczynie,czyli na 100 gr. maki od 5 do 10 gr. zakwasu (2 lyzki to ok. 50 gr. zakwasu), czy ma to jakies znaczenie.Pozdrawiam i zycze udanych wypiekow</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mariank, post: 1057803, member: 24609"] Jestem nowym na tym forum.Wlasnie wyrasta moj "polski" i wkrotce pojdzie do pieca .Chcialem Was zapytac jaka metoda robicie zaczyn ,jednostopniowa czy trzystopniowa i w jakiej temperaturze.Kilka chlebow upieklem z przepisow na niemieckiej stronie,wyszly niezle.Podaja tutajl symbol TA oznaczajacy stosunek ogolnej ilosci skladnikow do ilosci maki i w chlebie polskim jest on troche za maly,powinien wynosic 165 do 170 czyli nalezaloby nieco zwiekszyc ilosc wody lub zmniejszyc ilosc maki.Podobnie ma sie sprawa z iloscia zakwasu uzytego do zaczynu.Ma go byc 5 do 10% na ilosc maki uzytej w zaczynie,czyli na 100 gr. maki od 5 do 10 gr. zakwasu (2 lyzki to ok. 50 gr. zakwasu), czy ma to jakies znaczenie.Pozdrawiam i zycze udanych wypiekow [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Polski
Top
Bottom