- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0

200g zaczynu zakwasowego zytniego razowego (130% hydracji)
550g maki bialej pszennej chlebowej
50g maki pszennej razowej zarnowej lub 50g ortrab pszennych
1 lyzeczka slodu
1 lyzka soli
300g letniej wody
opcjonalnie 1/4-1/2 lyzeczki drozdzy instant
opcjonalnie 2 lyzki kminku
Wszystkie skladniki mieszam w duzej misce, a potem zagniatam sprezyste gladkie ciasto. Zostawiam w szczelnie zakrytej misce na 2 - 2 1/2 godziny i skladam w tym czasie 2 - 3 razy.
Nastepnie zwijam owalny bochenek. Umieszczam go w koszu i zostawiam do wyrosniecia na 1-1 1/2 godziny (krotko, gdy dodaje drozdze, dluzej jesli chleb jest na samym zakwasie). Szybko nacina. Pieke z para w piecu nagrzanym do 260C przez 10 minut, potem obnizam temperature do 230C i pieke jeszcze 20-25 minut. W polowie pieczenia bochenek obracam o 180 stopni, aby obie strony jednakowo sie zbrazowily.
Zauwazylam, ze nalezy monitorowac ostatnia fermentacje i nie dopuscic do nawet najmniejszego przerosniacia chleba. Swietnie sie przechowuje i pieknie pachnie.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: