Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Polski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1058218" data-attributes="member: 1142"><p>Swietnie. Temperatura pieczenia to sprawa umowna rowniez (niestety), jesli zauwazysz, ze chleb zaczyna nabierac koloru po 5 minutach warto juz wtedy zmniejszyc temperature.</p><p></p><p>Ciasto na zakwasie jak najbardziej nalezy odgazowywac. Odgazowywanie i skladanie (technika stretch and fold) poprawia strukture ciasta (budujac silny gluten). Poleca sie jedno zlaczenie wiecej niz w przepisie gdy do ciasta uzywamy maki slabej.</p><p>A to co czytalas, to przypuszczam, info o ciastach zakwasowych chlebowych zytnich. Rzeczywiscie w przypadku zyta skladanie/wyrabianie, jak i pierwsza fermentacja nie ma sensu gdyz w tego typu ciastach nie ma szans na wiazanie sie glutenu o takiej jakosci jak w ciastach z dodatkiem maki pszennej. Dodatek maki pszennej, chcoby najmniejszy, do ciasta zytniego, powoduje koniecznosc glownej fermenatcji, krotkiej w czasie jednak (bez zlozen). Ogolonie: im wiecej pszennej tym dluzszy czas fermentacji glownej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1058218, member: 1142"] Swietnie. Temperatura pieczenia to sprawa umowna rowniez (niestety), jesli zauwazysz, ze chleb zaczyna nabierac koloru po 5 minutach warto juz wtedy zmniejszyc temperature. Ciasto na zakwasie jak najbardziej nalezy odgazowywac. Odgazowywanie i skladanie (technika stretch and fold) poprawia strukture ciasta (budujac silny gluten). Poleca sie jedno zlaczenie wiecej niz w przepisie gdy do ciasta uzywamy maki slabej. A to co czytalas, to przypuszczam, info o ciastach zakwasowych chlebowych zytnich. Rzeczywiscie w przypadku zyta skladanie/wyrabianie, jak i pierwsza fermentacja nie ma sensu gdyz w tego typu ciastach nie ma szans na wiazanie sie glutenu o takiej jakosci jak w ciastach z dodatkiem maki pszennej. Dodatek maki pszennej, chcoby najmniejszy, do ciasta zytniego, powoduje koniecznosc glownej fermenatcji, krotkiej w czasie jednak (bez zlozen). Ogolonie: im wiecej pszennej tym dluzszy czas fermentacji glownej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Polski
Top
Bottom