Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Polski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mariank" data-source="post: 1058339" data-attributes="member: 24609"><p>Podaje przepis</p><p>500g zaczynu prowadzonego jednostopniowo w temp. pokojowej a najlepiej 26st przez 16 godzin </p><p>na zaczyn bierzemy 250g maki zytniej 1150 ,250g wody i 25 g zakwasu matki</p><p></p><p>ciasto 245g maki zytniej 1150</p><p> 120g maki pszennej 1050</p><p> 255g wody</p><p> 15g soli</p><p>i kto lubi 10g drozdzy</p><p>zaczyn i reszte skladnikow zmieszac i 5 min ugniatac, mozna chyba dluzej bo w przepisie nie podano czy recznie , czy w robocie</p><p>pozostawic na 20min krotko wyrobic i przelozyc do keksowki(naoliwionej) ja wylozylem papierem do pieczenia i pozostawic do wyrastania</p><p>na ok.90min z drozdzami krocej(oczywiscie decydujemy sami czy to juz ten moment</p><p> Piekarnik rozgrzc do 250st naparowac(kilka psikniec spryskiwaczem) i piec w tej temp do zbrazowienia(10-15min)</p><p> Dalej spadajaco do 180st,lacznie ok.60min.</p><p> Po 10 min.od rozpoczecia pieczenia wypuscic pare z piekarnika</p><p> Pieczemy w keksowce bo ciasto jest rzadkie, trudno uformowac bochenek</p><p> </p><p> Zycze udanego wypieku, z Twoim doswiadczeniem na pewno wyjdzie super</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mariank, post: 1058339, member: 24609"] Podaje przepis 500g zaczynu prowadzonego jednostopniowo w temp. pokojowej a najlepiej 26st przez 16 godzin na zaczyn bierzemy 250g maki zytniej 1150 ,250g wody i 25 g zakwasu matki ciasto 245g maki zytniej 1150 120g maki pszennej 1050 255g wody 15g soli i kto lubi 10g drozdzy zaczyn i reszte skladnikow zmieszac i 5 min ugniatac, mozna chyba dluzej bo w przepisie nie podano czy recznie , czy w robocie pozostawic na 20min krotko wyrobic i przelozyc do keksowki(naoliwionej) ja wylozylem papierem do pieczenia i pozostawic do wyrastania na ok.90min z drozdzami krocej(oczywiscie decydujemy sami czy to juz ten moment Piekarnik rozgrzc do 250st naparowac(kilka psikniec spryskiwaczem) i piec w tej temp do zbrazowienia(10-15min) Dalej spadajaco do 180st,lacznie ok.60min. Po 10 min.od rozpoczecia pieczenia wypuscic pare z piekarnika Pieczemy w keksowce bo ciasto jest rzadkie, trudno uformowac bochenek Zycze udanego wypieku, z Twoim doswiadczeniem na pewno wyjdzie super [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Polski
Top
Bottom