- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
125g miekiego masla
skorka otarta z 1 duzej pomaranczy
90g cukru pudru
55g polenty
150g maki pszennej zwyklej
naturalny ekstrakt z pomaranczy
Piec rozgrzewam do 180C. Blachy wykladam papierem do pieczenia.
W misce miksuje maslo ze skorka i przesianym cukrem pudrem, do momentu polaczenia sie skladnikow. Nastepnie dodaje polente i przesiana make. Mieszam i wyrabiam ciasto metalowa lyzka. Kule ciasta zawijam w spory kawalek foli przezroczytej i tak zawiniete formuje w walek, ktory nastepnie ksztaltuje tak aby boki staly sie kwadratowe. Wkladam do lodowki na min 30 minut.
Dobrze schlodzone ciasto kroje ostym nozem na 1cm plastry. Ukladam na blasze zostawiajac 2cm odstepy. Pieke 15 minut. Po wyjeciu z pieca ciasteczka sa nadal miekkie i trzeba odczekac 5 minut. Pozniej przekladam je na kratke kuchnenna. Po cakowitym wystudzeniu zanurzam ciastka w stopionej czekoladzie i ukladam na blasze wylozonej czystym papierem. Zostawiam az czekolada zastygnie (mozna wstawic na 10 min do lodowki).
skorka otarta z 1 duzej pomaranczy
90g cukru pudru
55g polenty
150g maki pszennej zwyklej
naturalny ekstrakt z pomaranczy
Piec rozgrzewam do 180C. Blachy wykladam papierem do pieczenia.
W misce miksuje maslo ze skorka i przesianym cukrem pudrem, do momentu polaczenia sie skladnikow. Nastepnie dodaje polente i przesiana make. Mieszam i wyrabiam ciasto metalowa lyzka. Kule ciasta zawijam w spory kawalek foli przezroczytej i tak zawiniete formuje w walek, ktory nastepnie ksztaltuje tak aby boki staly sie kwadratowe. Wkladam do lodowki na min 30 minut.
Dobrze schlodzone ciasto kroje ostym nozem na 1cm plastry. Ukladam na blasze zostawiajac 2cm odstepy. Pieke 15 minut. Po wyjeciu z pieca ciasteczka sa nadal miekkie i trzeba odczekac 5 minut. Pozniej przekladam je na kratke kuchnenna. Po cakowitym wystudzeniu zanurzam ciastka w stopionej czekoladzie i ukladam na blasze wylozonej czystym papierem. Zostawiam az czekolada zastygnie (mozna wstawic na 10 min do lodowki).
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: