Pomarańczowy ryż z migdałami

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
Zrobiłam to danie podczas "Cytrusowej chwili", jednak w wersji "wytrawnej", bez żadnych substancji słodzących. Smakowało mi to srednio, dlatego powtórzyła to danie z łyżeczką miodu i tą wersję mogę śmiało polecić.

Pomarańczowy ryż z migdałami
  • 60g ryżu
  • 1 pomarańcza
  • woda lub sok pomarańczowy
  • 10g płatków migdałowych
  • łyżeczka maku
  • kropla aromatu pomarańczowego
  • łyzeczka miodu
W garnku zagrzać wodę lub sok pomarańczowy z aromatem. Wrzucić ryż. Pomarańczę obrać, wyfiletować, pokroić na kawałki, po czym wrzucić do gotującego się ryżu. Kawałek skórki pobawić białej powłoczki, pokroić na małe kawałki, wrzucić do wody. Płatki uprażyć wraz z makiem na teflonie. Gdy ryż będzie gotowy, odcedzić (idealnie byłoby, gdyby wchłonął cała wodę), połączyć z miodem, płatkami i makiem. Podawać gorące.

Zdjęcie w wersji wytrawnej, bo dziś byłam zbyt głodna by robić zdjęcia ;)

IMGP3160.JPG

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy