- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0

Przepyszny przepis z ksiazki Jamiego "Minstry of food". Naprawde goraco polecam

Ponizej podaje oryginalny przepis Jamiego. Na samym dole pogrubone w jaki sposob ja zrobilam i moje uwagi.
4 zabki czosnku
25 (ok 300g) pomidorkow koktajlowych najlepiej roznokolorowych
oliwa
suszone oregano
2 lyzki kaparow
sol i pieprz
lyzka masla
ocet balsamiczny
Czosnek obrac i drobno posiekac. Przekroic pomidorki na pol. Rozgrzac oliwe na patelni. Wrzucic czosnek, oregano i kapary. Gdy czosnek sie leciutko zezloci, dodac pomidorki, sol i pieprz. Dodac maslo i "2 chlusniecia" octu balsamicznego

Kaparow dodalam nieco wiecej. Soli nie dodawalam bo kapary mialam w zalewie. Zamiast octu balsamicznego dalam gotowy zageszczony ocet w formie sosu. Nie dodalam tez masla i wydaje mi sie ze w ogole nie powinno go byc. Przy gotowaniu pomidory puszczaja sporo soku, wiec jezeli dodalo by sie jeszcze maslo sos wyszedlby zbyt rzadki i tlusty. A tak w ogole to polaczenie cieplych pomidorkow i kaparow jest rewelacyjne
