Pomidorki koktajlowe z kaparami na cieplo

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
pomidorki.jpg

Przepyszny przepis z ksiazki Jamiego "Minstry of food". Naprawde goraco polecam
lecker.gif


Ponizej podaje oryginalny przepis Jamiego. Na samym dole pogrubone w jaki sposob ja zrobilam i moje uwagi.

4 zabki czosnku
25 (ok 300g) pomidorkow koktajlowych najlepiej roznokolorowych
oliwa
suszone oregano
2 lyzki kaparow
sol i pieprz
lyzka masla
ocet balsamiczny

Czosnek obrac i drobno posiekac. Przekroic pomidorki na pol. Rozgrzac oliwe na patelni. Wrzucic czosnek, oregano i kapary. Gdy czosnek sie leciutko zezloci, dodac pomidorki, sol i pieprz. Dodac maslo i "2 chlusniecia" octu balsamicznego
icon_mrgreen.gif
Gotowac na malym ogniu 3-5 min. Podawac cieple.

Kaparow dodalam nieco wiecej. Soli nie dodawalam bo kapary mialam w zalewie. Zamiast octu balsamicznego dalam gotowy zageszczony ocet w formie sosu. Nie dodalam tez masla i wydaje mi sie ze w ogole nie powinno go byc. Przy gotowaniu pomidory puszczaja sporo soku, wiec jezeli dodalo by sie jeszcze maslo sos wyszedlby zbyt rzadki i tlusty. A tak w ogole to polaczenie cieplych pomidorkow i kaparow jest rewelacyjne
lecker.gif
 

Załączniki

  • pomidorki.jpg
    pomidorki.jpg
    81.6 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy