Pomidorowo-paprykowy sos do makaronu

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
Pomidorowo-paprykowy sos do makaronu
wedlug mojej tesciowej

(do zupy, pieczonych ziemniakow, pulpetow, wyjadania swiezym chlebkiem, etc.)

Pomidory (2 czesci)
Papryka (1 czesc)
Pietruszka
Czosnek
sol, cukier

Pomidory sparzyc, obrac skorke i zemlec w malakserze lub maszynka do miesa. Postawic gotowac w duzym rondlu i wyparowac 1/3 czesc. Papryke pokroic na 6-8 czesci (wzdluz), wlozyc do pomidorow. Czosnek obrac, starkowac i polozyc do pomidorow. Gotowac na malutkim ogniu az zostanie polowa lub troche wiecej. Pokroic spora garsc pietruszki, wlozyc do pomidorow, dosmaczyc sola i cukrem. Jeszcze troche pogotowac, az bedzie w miare geste i rozlac do goracych sloikow, zakrecic i postawic do gory dnem az do ostygniecia.

moje modyfikacje: papryke nie gotuje, lecz pieke w piekarniku, obieram i kroje na paski.

P.S. Malo wydajne
icon_sad.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Margot, myślę, że czerwona chyba będzie najlepsza.
Też dziś będę robić - nawet paprykę już upiekłam.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Mój już się pryczy.
Robiłam na oko - koszyk działkowych pomidorów, blacha pieczonych papryk, ale wyszło idealnie - na garnek przekręconego przez maszynkę musu pomidorowego wyszło mi pół garnka musu z papryki (bo ją też potraktowałam maszynką, z nadzieją, że w ten sposób konsystencja sosu będzie bardziej aksamitna, a resztki niezdjętej skórki znikną). Do tego doszła duża główka czosnku. Zapowiada się pysznie.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Przeszkadzały mi w sosie pestki pomidorów, więc go przeleciałam przecierakiem. Cukru nie musiałam dodawać, bo wyszedł wystarczająco słodki.

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,371
1,782
113
Margot, Joanno, mam nadzieje, ze sos przypadnie wam do gustu. Ja czesto go dodaje jeszcze do krupnika lub innej zupy. Ale nie przecieram, to jeszcze kawaleczki papryki "lataja"
icon_smile.gif

tez popelnilam. 6 l. Wystarczy.
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Ta, apetitka to w smaku bardzo podobna do tego sosu , tylko będzie u mnie bardziej wysmażona i ma paprykę ze skórką
No apetitka i ta musztarda jeszcze się robi ,a sosu mam 3 słoiki , bo pomidory już się kończyły

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
moja tak wygląda , wczoraj zapomniałam pokazać zdjęcie
morelki2_002.jpg

a i ja pietruszki nie dałam bo nie miałam , będę dodawać na bieżąco

Załączniki

• morelki2_002.jpg
    morelki2_002.jpg
    311.2 KB · Wyświetleń: 2

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy