POMIDORY NA ZIME "AL NATURALE"
/ jesli pomidory sa typu podluznego, uzyskamy klasyczne “pelati” /
- pomidory umyc, naciac gorna czesc / od strony listkow /, przycisnac usuwajac nasiona i czesc plynu, wrzucic na wrzatek, obrac ze skorki i ukladac je pionowo w sloikach pollitrowych
- zalac osolona woda / 20 g na 1 litr wody /, zamknac i pasteryzowac / 45 minut, jesli sloiki mniejsze – wystarczy 20-25 minut /
- mozna ochlodzic i pasteryzowac jeszcze raz przez 20 minut / wtedy czas
przechowywania wynosi 8-10 miesiecy /
Pomidorki koktajlowe zamykac w calosci / ze skorka i pestkami /, zalane osolona woda.
/ jesli pomidory sa typu podluznego, uzyskamy klasyczne “pelati” /
- pomidory umyc, naciac gorna czesc / od strony listkow /, przycisnac usuwajac nasiona i czesc plynu, wrzucic na wrzatek, obrac ze skorki i ukladac je pionowo w sloikach pollitrowych
- zalac osolona woda / 20 g na 1 litr wody /, zamknac i pasteryzowac / 45 minut, jesli sloiki mniejsze – wystarczy 20-25 minut /
- mozna ochlodzic i pasteryzowac jeszcze raz przez 20 minut / wtedy czas
przechowywania wynosi 8-10 miesiecy /
Pomidorki koktajlowe zamykac w calosci / ze skorka i pestkami /, zalane osolona woda.