Pomidory suszone w oliwie

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
POMIDORY SUSZONE W OLIWIE

Przepis ten jest dosc prosty w wykonaniu, wiec warto sprobowac.
Autorka zaleca robic jednorazowo niewielka ilosc pomidorow: taka, aby dlugo ich nie przechowywac ( sa bezpieczniejsze, ale maja takze lagodniejszy smak /
.
http://behquasiquasi.blogspot.com/2007/02/...olio.html#links

Skladniki:
pomidory suszone dobrej jakosci
ocet winny bialy
czosnek
natka pietruszki
- zalac pomidory octem na okolo 30 minut / z uwago na ostry zapach dobrze jest przykryc miske np. talerzem /
- odsaczyc pomidory i zalac je nowym octem na kolejne pol godziny
- posiekac czosnek i natke pietruszki
- w szerokim sloiku ukladac warstwami pomidory dokladnie odcisniete z octu i mieszanke czosnku i natki
- zalac pomidory oliwa extravergine dobrej jakosci / musza byc nia dokladnie pokryte /
- przy kazdorazowym zamykaniu sloika nalezy sie upewnic, ze oliwa zakrywa dokladnie pomidory/ jesli trzeba, nalezy jej troche dolac /
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Czyli trzeba będzie nasuszyć pomidorów w tym roku... :-}
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Autorka przepisa nie ukrywa, ze odeszla od rodzinnej tradycji i suszone pomidory kupuje
icon_mrgreen.gif
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Bo Autorka ma się dobrze, mieszkając we Włoszech, a nie na zapyziałym polskim zadupiu, gdzie nawet świeże pomidorki (podłużne) do suszenia kupić trudno... <wywalony złośliwie jęzor, poparty zawiścią w oczach>
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Niby tak, ale z drugiej strony sam fakt zrobienia takich pomidorow z kupionych suszonych budzi ogromne zdziwienie gosci.
icon_mrgreen.gif
Zdecydowana wiekszosc kupuje w sloikach.
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
ide zalewac - mmm beda pyszne!!!

Linn i one juz tak od razu sa gotowe do sporzycia, czy musza w tej oliwie polezec?
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ja jadlabym je w ciagu tygodniu: moze od nastepnego dnia / jesliby cos zostalo przez tydzien /.
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
zzrobilam zaraz po tym jak zobaczylam przepis a dzis jadlam - w samku bardzo dobre.. ty&ograve;lko twarde strasznie.. kurcze Franka

normalnie to ja je wrzucam do wrzatku na 3 minuty , potem susze i do oliwy z roznosciami...

myslisz,ze zmiekna?
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Masz na mysli suszenie juz suszonych? Namoczonych? Mnie wyszly dobrze / tzn. miekkie /, ale moze faktycznie zalezy od ich jakosci. Njagorsze, ze ja mam naprawde maly wybor tych suszonych i nie wiem, czy nastepnym razem uda mi sie kupic tak samo dobre. A kupowac duzej ilosci nie chce...
gruebel_2.gif
Moglabym ususzyc sama, ale to juz inny rozdzial
icon_mrgreen.gif


Tu jest inny sposob: troche dokladniejszy.
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8...nymi+pomidorami
Te sa dobre po 3 dniach.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
ok - poczytam
wiesz ja je susze z tej wody - nie susze, susze... hihih , ale wytlumaczylam!!!

uwielbiam pomidory zrobione z wszytskim - najbardziej z anchois i kaparami i bazylia - mmmm, ale te z occtu tez sa przepyszne , tylko twarde - moze maja takie byc, a moze to gatunek taki..
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
kupowalam z octu - nie byly twarde.

suszylam w zeszlym roku, ale nie wiem czy jeszcze bede.
Zalezy czy kupie dobre.
Pierwszy raz mi sie udalo - kupilam bardzo dobre. W zalewie kupilam sobie takie sobie wiec pomyslalam, ze sama zrobie, ale drugie suszone kupilam tragicznie fatalne, a specjalnego wyboru na rynku nie ma.
Wyszlo w koncu, ze te z zalewy nienajgorsze. Tylko wylewam ichnia, fabryczna zalewe ukladam z ziolami i zalewam dobra oliwa.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
We Wloszech rozpietosc suchych, kupowanych na wage, jest ogromna. Ostatnio nie kupowalam, ale roznice sa nie tylko w cenie: niestety takze w jakosci.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
O wiele latwijesze jest suszenie papryki
icon_mrgreen.gif
Rezultat zalezy glownie od klimatu.

Cucina_001.jpg
 

Załączniki

  • Cucina_001.jpg
    Cucina_001.jpg
    51.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Zapomnialam dodac, ze tak samo mozna suszyc pomidorki koktajlowe.

Pomodori_secchi.jpg
 

Załączniki

  • Pomodori_secchi.jpg
    Pomodori_secchi.jpg
    47.2 KB · Wyświetleń: 0

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
to tez jest dobry sposob jak ktos ma dzialke i nie wszystkie pomidory dojrzeja.
Wyrywa sie caly krzak i wiesza za korzenie.
Owoce wykorzystaja wszystkie soki pozostale w roslinie do dalszego wzrostu.
I dluzej ma sie &quot;prosto z krzaka&quot;
icon_wink.gif
 

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
Linn - one sa super!! po paru dniach miekkna troche i sa takie pyszne! sloik juz zjedzony - tzn nie sloik a pomidory - dzis robie kolejna partie - pyyycha!

a kapary dodalam do tego czosnku i pietruszki - pycha!!
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
No to wpadlas
icon_mrgreen.gif
Teraz bedziesz je robic raz w tygodniu... Sama je znowu zrobie, ale na razie nie mam surowca.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja robię metodą kombinowaną
icon_wink.gif
zalewam suche wrzątkiem na chwilkę, odcedzam i zalewam oliwą, czosnek cieniutko w plasterkach daję natkę posiekaną i szczyptę bazylii i do tego dolewam odrobinę octu winnego - są mieciusieńkie zaraz, lekko winne i paaaachnące że hej
mniam.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Mysle, ze jesli zmiekna nabierajac jednoczesnie aromatu / jak opisala to Asika /, to jest najlepiej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy