- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pomidory z sosem rosyjskim
Sałata lodowa
pomidory
cebula
Sos rosyjski:
0,5 szklanki keczupu
3 łyżki oliwy
posiekana mała cebula lub pół dużej
1 łyżeczka miodu
0,5 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej, jeśli lubimy)
świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Składniki sosu mieszamy, dodajemy posiekaną jak najdrobniej cebulę, mieszamy ponownie.
Liście sałaty lodowej ( po umyciu, oczywiście) rwiemy na małe kawałki, rozkładamy na półmisku lub w salaterce. Polewamy warstwą sosu.
Na to układamy ozdobnie pomidory pokrojone w półksiężyce.
Pomidory polewamy sosem, dekorujemy cebulą - białą lub czerwoną.
Całość posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Polecam!
(Przepis pochodzi z gazety, ale po mimo usilnych poszukiwań, nie mogę odnaleźć z której. Jeśli znajdę, to dopiszę. W oryginalnym przepisie nie było sałaty, ale moim zdaniem stanowi ona miły dodatek smakowy i wizualny )

Sałata lodowa
pomidory
cebula
Sos rosyjski:
0,5 szklanki keczupu
3 łyżki oliwy
posiekana mała cebula lub pół dużej
1 łyżeczka miodu
0,5 łyżeczki ostrej papryki (lub więcej, jeśli lubimy)
świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Składniki sosu mieszamy, dodajemy posiekaną jak najdrobniej cebulę, mieszamy ponownie.
Liście sałaty lodowej ( po umyciu, oczywiście) rwiemy na małe kawałki, rozkładamy na półmisku lub w salaterce. Polewamy warstwą sosu.
Na to układamy ozdobnie pomidory pokrojone w półksiężyce.
Pomidory polewamy sosem, dekorujemy cebulą - białą lub czerwoną.
Całość posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Polecam!

(Przepis pochodzi z gazety, ale po mimo usilnych poszukiwań, nie mogę odnaleźć z której. Jeśli znajdę, to dopiszę. W oryginalnym przepisie nie było sałaty, ale moim zdaniem stanowi ona miły dodatek smakowy i wizualny )
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: