- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0

Z przepisu AnkiP na schab w ziolach.
Doskonala alternatywa dla zupy z papryka czy boraniji na utylizacje zamrozonego schabu.
Mozliwe, ze wysunie sie na miejsce przed zupa!
750-800g schabu (ladny kawalek bez tluszczu, jak na poledwice sopocka)
duza cebula
2-3 lyzki ghee, albo innego tluszczu do smazenia
maka zwykla i skrobia
6-8 solidnych plastrow suszonych grzybow
1/3 szkla bialego wina
1 szkl bulionu
garsc swiezego estragonu (koniecznie francuski)
sol i pieprz bialy lub ziolowy do smaku
Schab pokroic w plastry, stluc, posolic i oproszyc maka. Osobiscie wole zawsze kroic ciensze kotlety. Nie trzeba mocno tluc, zeby mialy fajna strukture i nie byly podeszwa.
Cebule posiekac i zeszklic na tluszczu, lekko zrumienic kotlety, dodac namoczone wczesniej grzyby i wino. Przykkryc i poddusic kele 15 min. Dodac teraz bulion, jesli trzeba skrobie do zageszczenia oraz estragon i przyprawy i poddusic jeszcze 15-20min.
Nie wiem, czy dlatego, ze schab zamrozony, czy biale wino (dalam niebardzo wytrawne, leciutko kwaskowe, pachnace owocowo) ale mieso wyszlo cudnie kruche i w ogole nie suche o co przy schabie nie trudno.
Delikatne w smaku i ciekawym aromacie, a ze wzgledu na wino nie trzeba zaprawiac smietana czy jogurtem.
Swietnie sie odgrzewa, z podanych proporcji starczylo mi na 2 obiady i maly wcale nie zjadl tak malo.
AnceP raz jeszcze dziekuje za inspiracje.
Wyszlo inaczej... bo nie przepadam za siekanymi ziolami w potrawie


Estragonu dalam duuzo, a potem z przerazeniem w oczach wylawialam. Potrzeba kele 3-4 galazek (10 cm)
Zdjecie tylko w garze, ale migiem znikalo

A tu widac estragon bez opamietania


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: