- Sty 6, 2007
- 4,044
- 0
- 0
To danie robie zawsze tak na "mniej wiecej", wiec prosze sie kurczowo nie trzymac ilosci
.
Przepis na zyczenie Akulki i olkenik.
Skladniki:
400g puszka fasoli - jaka lubimy, moze byc czerwona, czarna, jas.
1,5 szklanki ryzu
1 spora cebula
3 zabki czosnku
2 lyzki oliwy z oliwek
1 pomidor bez skorki i pestek
wedlina - wybor dowolny, ale polecam boczek, albo ogolnie jakas wedzona
natka pietruszki albo kolendry (ilosc dowolna )
Na oliwie podsmaz lekko posiekana cebule i czosnek. Potem dodaj pokrojony w drobna kostke pomidor. Troche podsmaz mieszajac by sie nie przypalilo. Dodaj pokrojony w slupki boczek lub wedline (mozna przedtem sobie podrumienic na suchej patelni, aby byl chrupiacy), oplukana i odsaczone fasole i ryz. Wymieszac, dodac 3 szklanki goracej wody albo bulionu. Sol, pieprz, posiekana kolendre (czesc zostawic do posypania). Mozna wrzucic listek laurowy. Przykryc garnek i gotowac tak okolo 12- 15 minut na malym ogniu. Od czasu do czasu pomieszac widelcem. Gotowy ryz posypac natka, albo kolendra.

Przepis na zyczenie Akulki i olkenik.
Skladniki:
400g puszka fasoli - jaka lubimy, moze byc czerwona, czarna, jas.
1,5 szklanki ryzu
1 spora cebula
3 zabki czosnku
2 lyzki oliwy z oliwek
1 pomidor bez skorki i pestek
wedlina - wybor dowolny, ale polecam boczek, albo ogolnie jakas wedzona
natka pietruszki albo kolendry (ilosc dowolna )
Na oliwie podsmaz lekko posiekana cebule i czosnek. Potem dodaj pokrojony w drobna kostke pomidor. Troche podsmaz mieszajac by sie nie przypalilo. Dodaj pokrojony w slupki boczek lub wedline (mozna przedtem sobie podrumienic na suchej patelni, aby byl chrupiacy), oplukana i odsaczone fasole i ryz. Wymieszac, dodac 3 szklanki goracej wody albo bulionu. Sol, pieprz, posiekana kolendre (czesc zostawic do posypania). Mozna wrzucic listek laurowy. Przykryc garnek i gotowac tak okolo 12- 15 minut na malym ogniu. Od czasu do czasu pomieszac widelcem. Gotowy ryz posypac natka, albo kolendra.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: