Pory zaapiekane w sosie Mornay

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Newsweek z 25 marca 2007 r. nr 12/2007 zamieszcza przepis Roberta Makłowicza przy jego felietonie o kuchni franciuskiej.
Nie robiłam, przepis nie jest sprawdzony, ale brzmi doskonale.
Asika prosiła o sposób na pory. Wklepuje na wyraźne życzenie.

4 dorodne pory
1 łyzka masła
1 łyżka mąki
500 ml mleka
100 g świeżo startego gruye4ra
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta cukru
1 łyżka soku z cytryny
masło do wysmarowania formy
sól

Pory obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, odciąc końcówki i zielone części, naciąć wzdłuż nie przecinając do końca, dokładnie wypłukać, ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie do miękkości, dokładnie osączyć.
W rondlu rozgrzać masło, wsypać mąkę, zrobić jasna zasmażkę. Zdjąć naczynie z ognia, mieszając wlewać stopniowo mleko, postawić na ogniu, dodać sok z cytryny, nieco posolić i posłodzić. Mieszając zagitiwać, wsypać tarty ser, gotować chwile na małym ogniu mieszając, dopóki ser się nie rozpuści.Doprawić gałka muszkatołową.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyc pory, zalać sosem, włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać, aż wierzch sie zrumieni.
Podawać z białym winem i bagietką.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,370
3,643
113
Wspaniała francuska klasyka. Robiłam wielokrotnie. Mniam.
mniam.gif
Bez sera ( czyli z poczciwym beszamelem) również.
icon_smile.gif