Potica orzechowa

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Joanna @ 13 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=920664Wyciągam, bo przymierzam się do zrobienia.
Chętnie bym się przyłączyła, bo wygląda bardzo apetycznie ale umówiłam się już dzisiaj z pandoro.
icon_lol.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,665
2,967
113
Joanno, zabieram się do tej poticy, ale będe wdzięczna, jeśli zechcesz odpowiedzieć na moje pytania:
1. czy tortownica z kominkiem 27 cm nie będzie za mała na całą porcję ciasta?
2. Jeśli tak, to podzielę je na pół, ale wtedy mam ochotę tę drugą część przechować w lodówce i upiec rano. Próbowałas tak?
3. Czy tego nadzienia będzie za dużo na połowę porcji ciasta? Mogłabym drugą część zrobić z nadzieniem czekoladowym.
Jak uważasz?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Ad1. -Buko, zerknij tutaj, może zdjęcia Ci pomogą w ocenie:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=679298
Z 2/3 ciasta piekłam w tortownicy 26 cm, więc wydaje mi się, że Twoja tortownica będzie za mała na całą porcję ciasta.
Ad2. - Ciasto piekłam zawsze od razu.
Ad3. - IMO nadzienia nigdy zbyt wiele; najwyżej nadmiar wyjesz paluchem.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,665
2,967
113
Dzięki. Tak myślałam, że trzeba jednak podzielić. Jak będzie wyględna, to pokażę.
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,665
2,967
113
Wrażenia mieszane, wstrząśnięta nie jestem.
icon_mrgreen.gif
Ciasto przyjemne w wykonaniu, ładnie się formuje. Upieczone pyszne, choć skórka miała tendencje do odstawania. Porcja, jak dla mnie, ogromna i szkoda, bo najlepiej smakuje na świeżo.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,180
113
Po części Twoja zasługa
fiesgrins.gif

I chyba mam swoje ciasto drożdżowe. Nie za słodkie, nie za tłuste, dla nas w sam raz.
Następnym razem kupię 3 opakowania maku. Z jednej porcji ciasta wychodzą trzy makowce. Miałam dwie torebki maku po 200 gram i na trzy makowce trochę skąpo (tak makowi orzekli makowi zjadacze
icon_mrgreen.gif
).
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Też robię makowce z trzech opakowań, bo lubię opcję "dużo maku, mało ciasta".
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Zapomniałam, że drożdżowe ciasto wymaga dużo czasu na rośnięcie i zabrałam się za nie po dwudziestej, ale na szczęście jestem już na etapie wyrastania w foremkach.
icon_lol.gif

Dziś wzięłam dwie babkowe z kominami posmarowane masłem i obsypane cukrem jak przy pandoro; ciekawa jestem efektu. Mąka orkiszowa tortowa. Od siebie dodałam wanilię.
Piekłam 40 minut w 180 stopniach.

EDIT:

potica_orzechowa4.jpg potica_orzechowa3.jpg
potica_orzechowa1.jpg potica_orzechowa.jpg
 

Załączniki

  • potica_orzechowa1.jpg
    potica_orzechowa1.jpg
    47 KB · Wyświetleń: 13
  • potica_orzechowa4.jpg
    potica_orzechowa4.jpg
    46.5 KB · Wyświetleń: 13
  • potica_orzechowa3.jpg
    potica_orzechowa3.jpg
    37.3 KB · Wyświetleń: 13
  • potica_orzechowa.jpg
    potica_orzechowa.jpg
    44.4 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,180
113
Pięknie wypieczone
lecker.gif
I jaki ciekawy wzorek
fiesgrins.gif
(Odgapię
icon_wink.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,425
113
Przymierzałam się do tego ciasta już od dawna, ale teraz mnie zachęciły zdjęcia.
Mam pytanie z jakim nadzieniem makowym robicie? Czy z takim jak do naszych makowców?
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,180
113
hazo @ 19 Apr 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1659273Przymierzałam się do tego ciasta już od dawna, ale teraz mnie zachęciły zdjęcia.
Mam pytanie z jakim nadzieniem makowym robicie? Czy z takim jak do naszych makowców?
Zrobiłam z przepisu zamieszczonego na opakowaniu maku mielonego (kupiłam w Lidlu). Nie mam już opakowania, nie zapisałam, niestety... Teraz nie pamiętam szczegółów ale mak zalałam wrzątkiem i chwilę gotowałam z datkiem cukru, łyżki miodu i masła oraz odrobiny ciemnego rumu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,668
113
Ostatnią edycję dokonał moderator: