Potica

Simona

Member
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Jest taka ksiazka:

http://www.emka.si/izdelek.asp?docid=22534

Jest ona bardzo ladna jako prezent, wspaniale zdjecia, jest w niej potica i gibanica, ale rowniez inne wyszukane cuda o ktorych raczej talko czytalam a nigdy nie jadlam, np. zupa z polha (zwierze podobne do chomika ktore mieszka raczej tylko u nas). Tak ze ... gdybym sama kupowala ksiazke kucharska to ta bylyby fajna do ogladania obrazkow, ale do gotowania wolalabym taka z bardziej codziennymi przepisami.

O, tutaj masz po angielsku:

http://www.kulinarika.net/english/cook.asp

A pregreta smetane ja kupuje we wsi zamrozona i potem odmrazam. Moja babcia trzymala ja w korytarzu (nie pamietam jakos zeby miala lodowke) gdzie bylo najzimniej, tylko nie wiem jak dlugo.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Elko, Sylion- jaka foremka, na jagą grubość/ powierzchnię rozwałkowałyście?

Potica w kolejce do zrobienia, jak bliźni pożrą świąteczne wypieki


Simono- dzięki za linki. Moja miłość do Twojej Ojczyzny tylko wzrosła od tego.
 

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,379
1,790
113
Simona
tender.gif


sinistra80
Ot, wymierzylam specjalnie
icon_smile.gif
- u mnie forma z kominem na 2,5 l wody
icon_smile.gif
Walkowalam cienko - okolo 0,5-0,7 cm
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
walkowalam jak Elka
ciasto podzielilam na dwie czesci i ukladalam wiencem w formie babkowej o srednicy ok 26cm
tylko moje foremki sa raczej z tych niskich nie wiem ile wody w nie wejdzie ale sprawdze
mnie ciasto wyszlo bardzo luzne przelozenie do formy wymagalo malpiej zrecznosci bo mi uciekalo z rak
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Elu, Syl
:anbetung:
U mnie będzie z połowy porcji, bo jedzących ciasta niewielu. A będę piekła w keksówce
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Jest taka ksiazka:

http://www.emka.si/izdelek.asp?docid=22534

Jest ona bardzo ladna jako prezent, wspaniale zdjecia, jest w niej potica i gibanica, ale rowniez inne wyszukane cuda o ktorych raczej talko czytalam a nigdy nie jadlam, np. zupa z polha (zwierze podobne do chomika ktore mieszka raczej tylko u nas). Tak ze ... gdybym sama kupowala ksiazke kucharska to ta bylyby fajna do ogladania obrazkow, ale do gotowania wolalabym taka z bardziej codziennymi przepisami.

A pregreta smetane ja kupuje we wsi zamrozona i potem odmrazam. Moja babcia trzymala ja w korytarzu (nie pamietam jakos zeby miala lodowke) gdzie bylo najzimniej, tylko nie wiem jak dlugo.
Simono, bardzo dziekuje za wszystkie informacje.
Powiedz mi jeszcze w jakiej temperaturze sie "piecze" ta smietane? Moze poki nie ma jeszcze wielkich upalow zrelaksuje sie 6 godzin przy piecu
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy