- Lis 28, 2005
- 3,760
- 0
- 0
"Potrawka" grzybowo-sejtanowa
Oj grzyby chodzily za mna i chodzily
, wiec w koncu zrobilam sobie. Z braku prawdziwych lesnych grzybow: pieczarki i shitake. Poniewaz wybieralam sie na canoe, wiec chcialam, zeby nadawalo sie i do kanapki. Nie wiem czy "potrawka" to najwlasciwsze okreslenie, ale niech bedzie 
Skladniki:
4-5 pieczarki (duze mialam)
3 shitake (tez wielkie)
3 duze kawalki sejtana (*)
3 zabki czosnku
lyzka pasty chinskiej ostrej (wczoraj znowy bylysmy w china town
troche sosu sojowego
lyzka agar (do zageszczenia)
i drozdze spozywcze (nie te do pieczenia, ale te ktore mozna jesc - wskazane szczogolnie dla wegan)
olej do smazenia
Pokroic grzyby, podstmazyc troche. Dorzucic pokrojony w kostke sejtan. Podsmazyc przez chwile. Wlac sos sojowy, przyprawy i troche wody (jesli jest za malo plynu). Dusic pod przykryciem 10-20 min. Dorzucic pokrojony czosnek. Na koniec dodac drozdze i agar. Mieszajac gotowac jeszcze pare minut. I gotowe. Mozna jesc cieple z jako czesc obiadu, mozna na zimno na chleb, itp. Wsadzilam do sloika, i do lodowki a dzisiaj na sniadanie wydrazylam bulke, naladowalam potrawki i zjadlam

Oj grzyby chodzily za mna i chodzily
Skladniki:
4-5 pieczarki (duze mialam)
3 shitake (tez wielkie)
3 duze kawalki sejtana (*)
3 zabki czosnku
lyzka pasty chinskiej ostrej (wczoraj znowy bylysmy w china town
troche sosu sojowego
lyzka agar (do zageszczenia)
i drozdze spozywcze (nie te do pieczenia, ale te ktore mozna jesc - wskazane szczogolnie dla wegan)
olej do smazenia

Pokroic grzyby, podstmazyc troche. Dorzucic pokrojony w kostke sejtan. Podsmazyc przez chwile. Wlac sos sojowy, przyprawy i troche wody (jesli jest za malo plynu). Dusic pod przykryciem 10-20 min. Dorzucic pokrojony czosnek. Na koniec dodac drozdze i agar. Mieszajac gotowac jeszcze pare minut. I gotowe. Mozna jesc cieple z jako czesc obiadu, mozna na zimno na chleb, itp. Wsadzilam do sloika, i do lodowki a dzisiaj na sniadanie wydrazylam bulke, naladowalam potrawki i zjadlam
