- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Potrawka z kurczaka z pieczarkami i szparagami
1 kurczak
Por, 2 marchewki, kawałek selera, 2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
200 ml śmietany
2 łyżki mąki ziemniaczanej
75 g pieczarek
1 łyżka masła
słoik szparag
5 żółtek
mały słoiczek kaparów
sól i pieprz
1.Warzywa na rosół kroimy w grubsze kawałki. Kurczaka dzielimy na ćwiartki. Wszystko zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny.
2.Pieczarki kroimy w talarki, które jeszcze przekrawamy na połowę. Szparagi kroimy na 2 cm kawałki .
3.Pieczarki krótko podsmażamy na maśle (2 minuty). Wyjmujemy o miski. Wlewamy śmietanę, a do niej mąkę ziemniaczaną. Jak wszystko zgęstnieje , dolewamy - ciągle mieszając - wodę z szparagów, a następnie ok 800 ml rosołu z kurczaka. Pod koniec dodajemy żółtka ,szparagi, pieczarki oraz kapary wraz z zalewą. Sporo pieprzymy i do smaku solimy.
4.Ugotowanego kurczaka wykładamy na półmisek i obficie polewamy sosem.
5.Podajemy z ryżem.

1 kurczak
Por, 2 marchewki, kawałek selera, 2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
200 ml śmietany
2 łyżki mąki ziemniaczanej
75 g pieczarek
1 łyżka masła
słoik szparag
5 żółtek
mały słoiczek kaparów
sól i pieprz
1.Warzywa na rosół kroimy w grubsze kawałki. Kurczaka dzielimy na ćwiartki. Wszystko zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny.
2.Pieczarki kroimy w talarki, które jeszcze przekrawamy na połowę. Szparagi kroimy na 2 cm kawałki .
3.Pieczarki krótko podsmażamy na maśle (2 minuty). Wyjmujemy o miski. Wlewamy śmietanę, a do niej mąkę ziemniaczaną. Jak wszystko zgęstnieje , dolewamy - ciągle mieszając - wodę z szparagów, a następnie ok 800 ml rosołu z kurczaka. Pod koniec dodajemy żółtka ,szparagi, pieczarki oraz kapary wraz z zalewą. Sporo pieprzymy i do smaku solimy.
4.Ugotowanego kurczaka wykładamy na półmisek i obficie polewamy sosem.
5.Podajemy z ryżem.