Pralinki toffi z orzechami

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Kilkakrotnie robiłam, ale dopiero dziś zrobiłam fotkę
icon_wink.gif
to takie nasze ulubione małe conieco
lecker.gif
fajnie wygląda podane w małych, 2-centymetrowych papilotkach. niestety dziś nie posiadam, może jutro będą. A jak nie będą, to tym razem zawinę jak cukierki
icon_mrgreen.gif
Może nic nadzwyczajnego, a jednak dla nas ma swój urok. Przepis z gazetki "Ciasta i desery".

Składniki na kilkadziesiąt sztuk (w zależności jak pokroimy):

Ciasto:

200 g mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
80 g złocistego cukru (ponieważ takiego nie posiadam, dawałam zawsze zwykły)

Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkiem na puszysty krem. Dodać mąkę i zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na blachę ok 30 cm x 30 cm wysmarowaną masłem (ja wykładam blachę papierem do pieczenia). Ciasto nakłuć wielokrotnie widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik elektryczny - 170 st.
Z termoobiegiem - 150 st.
Gazowy - stopień 2

Piec 20-25 min.

Masa:

50 g masła
50 g złocistego cukru
340 g słodzonego mleka kondensowanego
100 g drobno posiekanych orzechów laskowych (daję włoskie)
szczypta soli

Do mleka dodać masło, cukier oraz sól. Podgrzewać stale mieszając ok 5-8 minut (na bardzo małym ogniu, bo pięknie się przypala), aż masa zgęstnieje. Dodać orzechy i rozprowadzić masę na cieście. Ponownie wstawić do piekarnika.

Temp jak wyżej.

Piec ok 15 min.

Zostawić do wystygnięcia na blasze, po czym pokroić na kosteczki wielkości 2x2 cm.

SNV82229.JPG
 

Załączniki

  • SNV82229.JPG
    SNV82229.JPG
    63.1 KB · Wyświetleń: 0