- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Kilkakrotnie robiłam, ale dopiero dziś zrobiłam fotkę
to takie nasze ulubione małe conieco
fajnie wygląda podane w małych, 2-centymetrowych papilotkach. niestety dziś nie posiadam, może jutro będą. A jak nie będą, to tym razem zawinę jak cukierki
Może nic nadzwyczajnego, a jednak dla nas ma swój urok. Przepis z gazetki "Ciasta i desery".
Składniki na kilkadziesiąt sztuk (w zależności jak pokroimy):
Ciasto:
200 g mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
80 g złocistego cukru (ponieważ takiego nie posiadam, dawałam zawsze zwykły)
Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkiem na puszysty krem. Dodać mąkę i zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na blachę ok 30 cm x 30 cm wysmarowaną masłem (ja wykładam blachę papierem do pieczenia). Ciasto nakłuć wielokrotnie widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piekarnik elektryczny - 170 st.
Z termoobiegiem - 150 st.
Gazowy - stopień 2
Piec 20-25 min.
Masa:
50 g masła
50 g złocistego cukru
340 g słodzonego mleka kondensowanego
100 g drobno posiekanych orzechów laskowych (daję włoskie)
szczypta soli
Do mleka dodać masło, cukier oraz sól. Podgrzewać stale mieszając ok 5-8 minut (na bardzo małym ogniu, bo pięknie się przypala), aż masa zgęstnieje. Dodać orzechy i rozprowadzić masę na cieście. Ponownie wstawić do piekarnika.
Temp jak wyżej.
Piec ok 15 min.
Zostawić do wystygnięcia na blasze, po czym pokroić na kosteczki wielkości 2x2 cm.
Składniki na kilkadziesiąt sztuk (w zależności jak pokroimy):
Ciasto:
200 g mąki pszennej
150 g masła
1 jajko
80 g złocistego cukru (ponieważ takiego nie posiadam, dawałam zawsze zwykły)
Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkiem na puszysty krem. Dodać mąkę i zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na blachę ok 30 cm x 30 cm wysmarowaną masłem (ja wykładam blachę papierem do pieczenia). Ciasto nakłuć wielokrotnie widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piekarnik elektryczny - 170 st.
Z termoobiegiem - 150 st.
Gazowy - stopień 2
Piec 20-25 min.
Masa:
50 g masła
50 g złocistego cukru
340 g słodzonego mleka kondensowanego
100 g drobno posiekanych orzechów laskowych (daję włoskie)
szczypta soli
Do mleka dodać masło, cukier oraz sól. Podgrzewać stale mieszając ok 5-8 minut (na bardzo małym ogniu, bo pięknie się przypala), aż masa zgęstnieje. Dodać orzechy i rozprowadzić masę na cieście. Ponownie wstawić do piekarnika.
Temp jak wyżej.
Piec ok 15 min.
Zostawić do wystygnięcia na blasze, po czym pokroić na kosteczki wielkości 2x2 cm.