Precle zblizone do idealu, jakim sa dla mnie wypieki firmy Mr. Pretzel. Mieciutkie i rumiane (zupelnie nie przypominaja czesto spotykanych chrupiacych, dosc suchych i twardych obwarzankow). Moga byc na slodko i slono. Przepis odnaleziony i udoskonalony dzieki uprzejmosci Bajaderki.
liczba porcji: 12 dosc duzych precli
1 1/2 szkl. cieplej wody
3 i 2/3 do 4 szkl maki pszennej (najlepiej wysokoglutenowej)
1 1/2 lyzeczki suszonych drozdzy
1 lyzeczka brazowego cukru
1/2 lyzeczki soli
Mikstura nr 1
2 lyzki sody rozpuszczonej w 1/2 szkl goracej (ale nie gotujacej) wody
lub
Mikstura nr 2
3 lyzki sody i 4 szklanki gotujacej sie wody
1 jako ubite z 1 lyzka wody
stopione maslo do smarowania precli
ulubiona posypka:
sol morska,
cukier z cynamonem,
parmezan z sola czosnkowa
sposób przygotowania
Pierwszych piec skladnikow wyrobic w maszynie do chleba na programie "Dough". Pozwolic wyrosnac ciastu w cieplym miejscu po wyrobieniu do podwojenia objetosci ( u mnie to zajelo ok. 1 godz ).
Wyjac, odgazowac, podzielic na 12 czesci. Formowac cienkie jak olowek waleczki i formowac precle, klasc je na ntluszczonym papierze lub folii. Pozwalamy im sie chwile napuszyc (zwykle, jak konczymy zwijac ostatnie - to pierwsze juz sa odpowiednio wyrosniete).
Teraz mamy 2 mozliwosci: zanurzamy na kilka sekund precle w miksturze nr 1 lub obgotowujemy przez ok. 30 sek do 1 min w miksturze nr 2 (obracajac w polowie czasu gotowania). Najlepiej gotowac tylko po 1 preclu na raz (chyba, ze mamy naprawde szeroki garnek). Osaczamy i pedzlujemy jajkiem z woda. Wstawiamy do bardzo mocno nagrzanego piekarnika (250-260 stopni) i pieczemy przez 8 min. Po tym czasie wyjmujemy rumiane i mieciutkie precle.
Od razu po wyjeciu z piekarnika pedzlujemy rozpuszczonym maslem z obu stron i dokladnie obtaczamy w ulubionej posypce.


liczba porcji: 12 dosc duzych precli
1 1/2 szkl. cieplej wody
3 i 2/3 do 4 szkl maki pszennej (najlepiej wysokoglutenowej)
1 1/2 lyzeczki suszonych drozdzy
1 lyzeczka brazowego cukru
1/2 lyzeczki soli
Mikstura nr 1
2 lyzki sody rozpuszczonej w 1/2 szkl goracej (ale nie gotujacej) wody
lub
Mikstura nr 2
3 lyzki sody i 4 szklanki gotujacej sie wody
1 jako ubite z 1 lyzka wody
stopione maslo do smarowania precli
ulubiona posypka:
sol morska,
cukier z cynamonem,
parmezan z sola czosnkowa
sposób przygotowania
Pierwszych piec skladnikow wyrobic w maszynie do chleba na programie "Dough". Pozwolic wyrosnac ciastu w cieplym miejscu po wyrobieniu do podwojenia objetosci ( u mnie to zajelo ok. 1 godz ).
Wyjac, odgazowac, podzielic na 12 czesci. Formowac cienkie jak olowek waleczki i formowac precle, klasc je na ntluszczonym papierze lub folii. Pozwalamy im sie chwile napuszyc (zwykle, jak konczymy zwijac ostatnie - to pierwsze juz sa odpowiednio wyrosniete).
Teraz mamy 2 mozliwosci: zanurzamy na kilka sekund precle w miksturze nr 1 lub obgotowujemy przez ok. 30 sek do 1 min w miksturze nr 2 (obracajac w polowie czasu gotowania). Najlepiej gotowac tylko po 1 preclu na raz (chyba, ze mamy naprawde szeroki garnek). Osaczamy i pedzlujemy jajkiem z woda. Wstawiamy do bardzo mocno nagrzanego piekarnika (250-260 stopni) i pieczemy przez 8 min. Po tym czasie wyjmujemy rumiane i mieciutkie precle.
Od razu po wyjeciu z piekarnika pedzlujemy rozpuszczonym maslem z obu stron i dokladnie obtaczamy w ulubionej posypce.