- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Jedna z legend mówi, że pierwszy precel upieczono w Stuttgarcie. Eberhard I, książę Wirtembergii, obiecał piekarzowi oskarżonemu
o drobną kradzież, że daruje mu karę, jeśli ten stworzy kawałek chleba, przez który trzy razy można będzie zobaczyć słońce. Piekarz pracował całą noc, ale bez rezultatu. Nad ranem podeszła do niego bardzo zmartwiona żona. Wsparła zatroskaniu ręce na biodrach, piekarz na nią spojrzał i doznał niebywałego olśnienia. Przygotował precel, a książę darował skazanemu karę, dotrzymując danego słowa.
1/2 kg mąki pszennej tortowej
250 ml mleka
50 ml oleju
1 jajko
1 op. suchych drożdży ( instant) - 7 g
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
100 ml wody
2 łyżeczki sody ( soda kuchenna, soda do pieczenia)
mak/sezam/gruba sól
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. W razie potrzeby podsypać trochę mąki.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Ciasto podzielić na 8 kawałków. Z każdego kawałka uformować w dłoniach cienki wałek, długości ok. 60 cm.
Z wałka zapleść precel, podkładając brzegi pod spód ciasta.
Gotowe precle smarować sodą rozpuszczoną w wodzie i posypywać sezamem lub makiem.
Precle piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. 15-20 min. aż będą lekko brązowe.

o drobną kradzież, że daruje mu karę, jeśli ten stworzy kawałek chleba, przez który trzy razy można będzie zobaczyć słońce. Piekarz pracował całą noc, ale bez rezultatu. Nad ranem podeszła do niego bardzo zmartwiona żona. Wsparła zatroskaniu ręce na biodrach, piekarz na nią spojrzał i doznał niebywałego olśnienia. Przygotował precel, a książę darował skazanemu karę, dotrzymując danego słowa.

1/2 kg mąki pszennej tortowej
250 ml mleka
50 ml oleju
1 jajko
1 op. suchych drożdży ( instant) - 7 g
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
100 ml wody
2 łyżeczki sody ( soda kuchenna, soda do pieczenia)
mak/sezam/gruba sól
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. W razie potrzeby podsypać trochę mąki.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Ciasto podzielić na 8 kawałków. Z każdego kawałka uformować w dłoniach cienki wałek, długości ok. 60 cm.
Z wałka zapleść precel, podkładając brzegi pod spód ciasta.
Gotowe precle smarować sodą rozpuszczoną w wodzie i posypywać sezamem lub makiem.
Precle piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. 15-20 min. aż będą lekko brązowe.
