Precle

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Jedna z legend mówi, że pierwszy precel upieczono w Stuttgarcie. Eberhard I, książę Wirtembergii, obiecał piekarzowi oskarżonemu
o drobną kradzież, że daruje mu karę, jeśli ten stworzy kawałek chleba, przez który trzy razy można będzie zobaczyć słońce. Piekarz pracował całą noc, ale bez rezultatu. Nad ranem podeszła do niego bardzo zmartwiona żona. Wsparła zatroskaniu ręce na biodrach, piekarz na nią spojrzał i doznał niebywałego olśnienia. Przygotował precel, a książę darował skazanemu karę, dotrzymując danego słowa.

precle.jpg

1/2 kg mąki pszennej tortowej
250 ml mleka
50 ml oleju
1 jajko
1 op. suchych drożdży ( instant) - 7 g
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli

100 ml wody
2 łyżeczki sody ( soda kuchenna, soda do pieczenia)

mak/sezam/gruba sól

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. W razie potrzeby podsypać trochę mąki.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200 st.

Ciasto podzielić na 8 kawałków. Z każdego kawałka uformować w dłoniach cienki wałek, długości ok. 60 cm.

Z wałka zapleść precel, podkładając brzegi pod spód ciasta.

Gotowe precle smarować sodą rozpuszczoną w wodzie i posypywać sezamem lub makiem.

Precle piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. 15-20 min. aż będą lekko brązowe.

formowanie_precli.JPG
 

Załączniki

  • precle.jpg
    precle.jpg
    74.3 KB · Wyświetleń: 0
  • formowanie_precli.JPG
    formowanie_precli.JPG
    48.6 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mała_Mi @ 17 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=911873Gotowe precle smarować sodą rozpuszczoną w wodzie i posypywać sezamem lub makiem.
To soda powoduje takie pęknięcia
icon_question.gif


A o preclach już się wypowiadałam
fiesgrins.gif

Śliczne
daumen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Soda powoduje ten słony smak, charakterystyczny dla precli, takie brązowe rumienienie i połysk
icon_smile.gif


Dziękuję
bussi.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Trzeba to szybko nadrobić
icon_cool.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
fiesgrins.gif
 

cukinia07

Member
Kwi 21, 2009
87
0
0
Właśnie wyjęłam je z piekarnika i ugryzłam jeszcze ciepłego.
icon_mrgreen.gif
Są przepyszne! Postaram się chociaż jednego uchronić przed zjedzeniem i zrobić foto.
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Cukinio, strasznie się cieszę, że Ci smakują
freu.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
dubel
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

cukinia07

Member
Kwi 21, 2009
87
0
0
Niestety aparat odmówił posłuszeństwa i zdjęcie z komórki...
icon_sad.gif
Głodna rodzinka się na nie rzuciła i już nic nie zostało. Nawet mama (która podobno nie je białego pieczywa) skusiła się.
icon_mrgreen.gif
Mała Mi dziękuję bardzo za przepis.
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • precle.jpg
    precle.jpg
    211.3 KB · Wyświetleń: 0

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
a one sa bardziej z tych chrupiacych czy ciagnacych?
bo kiedys robilam takie obgotowane w wodzie z soda i cos nam nie podeszly
a uwielbiam precle krakowskie
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Cukinio - po prostu przepiekne! wyglądają cudownie!
icon_biggrin.gif


Oliweczko - nie mam pojęcia, jak odpowiedzieć, bo do nich ani słowo "chrupiący" ( to nie obwarzanki wszak) ani "ciągnący" ( nie krówka) nie pasuje.
Własciwy termin to "ciasto drożdżowe"
icon_wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Kasiooola, ogromnie się cieszę!
icon_biggrin.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy