Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Precle
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 911873" data-attributes="member: 2721"><p><em>Jedna z<a href="http://www.cukiernictwo.elamed.pl/strona-pliki-52.html" target="_blank"> legend</a> mówi, że pierwszy precel upieczono w Stuttgarcie. Eberhard I, książę Wirtembergii, obiecał piekarzowi oskarżonemu</em></p><p><em>o drobną kradzież, że daruje mu karę, jeśli ten stworzy kawałek chleba, przez który trzy razy można będzie zobaczyć słońce. Piekarz pracował całą noc, ale bez rezultatu. Nad ranem podeszła do niego bardzo zmartwiona żona. Wsparła zatroskaniu ręce na biodrach, piekarz na nią spojrzał i doznał niebywałego olśnienia. Przygotował precel, a książę darował skazanemu karę, dotrzymując danego słowa. </em></p><p><em></em></p><p><em>[ATTACH=full]47025[/ATTACH]</em></p><p><em></em></p><p>1/2 kg mąki pszennej tortowej </p><p>250 ml mleka</p><p>50 ml oleju</p><p>1 jajko</p><p>1 op. suchych drożdży ( instant) - 7 g</p><p>5 łyżek cukru</p><p>1 łyżeczka soli</p><p></p><p>100 ml wody</p><p>2 łyżeczki sody ( soda kuchenna, soda do pieczenia)</p><p></p><p>mak/sezam/gruba sól</p><p></p><p>Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. W razie potrzeby podsypać trochę mąki.</p><p>Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.</p><p></p><p>Piekarnik rozgrzać do 200 st. </p><p></p><p>Ciasto podzielić na 8 kawałków. Z każdego kawałka uformować w dłoniach cienki wałek, długości ok. 60 cm.</p><p></p><p>Z wałka zapleść precel, podkładając brzegi pod spód ciasta.</p><p></p><p>Gotowe precle smarować sodą rozpuszczoną w wodzie i posypywać sezamem lub makiem.</p><p></p><p>Precle piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. 15-20 min. aż będą lekko brązowe.</p><p></p><p>[ATTACH=full]47026[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 911873, member: 2721"] [I]Jedna z[URL="http://www.cukiernictwo.elamed.pl/strona-pliki-52.html"] legend[/URL] mówi, że pierwszy precel upieczono w Stuttgarcie. Eberhard I, książę Wirtembergii, obiecał piekarzowi oskarżonemu o drobną kradzież, że daruje mu karę, jeśli ten stworzy kawałek chleba, przez który trzy razy można będzie zobaczyć słońce. Piekarz pracował całą noc, ale bez rezultatu. Nad ranem podeszła do niego bardzo zmartwiona żona. Wsparła zatroskaniu ręce na biodrach, piekarz na nią spojrzał i doznał niebywałego olśnienia. Przygotował precel, a książę darował skazanemu karę, dotrzymując danego słowa. [ATTACH=full]47025[/ATTACH] [/I] 1/2 kg mąki pszennej tortowej 250 ml mleka 50 ml oleju 1 jajko 1 op. suchych drożdży ( instant) - 7 g 5 łyżek cukru 1 łyżeczka soli 100 ml wody 2 łyżeczki sody ( soda kuchenna, soda do pieczenia) mak/sezam/gruba sól Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. W razie potrzeby podsypać trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Ciasto podzielić na 8 kawałków. Z każdego kawałka uformować w dłoniach cienki wałek, długości ok. 60 cm. Z wałka zapleść precel, podkładając brzegi pod spód ciasta. Gotowe precle smarować sodą rozpuszczoną w wodzie i posypywać sezamem lub makiem. Precle piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. 15-20 min. aż będą lekko brązowe. [ATTACH=full]47026[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Precle
Top
Bottom