Prezenty dla smakoszy

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
nie wszystko wypróbowałam, więc zdajcie się na intuicję

orzechowe toffi ( na ok 100 sztuk )
250 ml śmietany ( gęsta 12 lub 18 słodka )
250 g cukru
30 g masła
duża łyżka płynnego miodu
1 laska wanilii
100 g posiekanych orzechów
forma 20x20 wyłożona pergaminem, posmarować olejem
-cukier podgrzać w garnku mieszając aż się stopi, nie powinien ściemnieć
-dodać śmietanę i przeciętą laskę wanilii, ciągle mieszając podgotowywać lekko na małym ogniu aż masa zrobi się gęsta ( ok 10 min )
-wyjąć laskę wanilii
-następnie wymieszać z masłem, miodem, i orzechami, podczas mieszania gotować tak długo aż masa oddzieli się od dna garnka
- napełnić masą szybko foremkę
- letnią, na wpół stężałą pokroić na desce w kostkę ( ok 2x2 cm)
nożem maczanym co jakiś czas w zimnej wodzie

pralinki kokosowe ( ok 35 szt )
100 ml śmietany
40g wiórków kokosowych
200g białej czekolady
15g tłuszczu kokosowego
2 łyżki białego rumu
wiórki kokosowe do dekoracji
- wiórki podprażyć na złoty kolor
- śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, następnie stopić czekoladę i dodać tłuszcz kokosowy
- lekko podgrzać rum dodać do masy i utrzepać mikserem
- na koniec wymieszać z 1 łyżką gorącej wody i wiórkami kokosowymi
- ostudzić, aż zgęstnieje ale będzie ją można jeszcze wyciskać ze szprycy. podczas studzenia co jakiś czas zamieszać
- nałożyć do szprycy ( prosta końcówka ) i napełnić papierowe foremki
- udekorować wiórkami
można też formować kulki łyżeczkami i delikatnie obtaczać w wiórkach

migdały w miodzie z pistacjami i rumem ( na 4 słoiki po 250ml )
400g migdałów ( sparzyć, obrać ze skórki )
50g pistacji ( lepiej nie słone )
500g płynnego miodu ( od niego zależy aromat może być łagodny: akacjowy, lub ostry: leśny, albo mój ulubiony wrzosowy )
100ml ciemnego rumu
dokładnie umyte i wyparzone słoiki
- migdały i pistacje lekko uprażyć
- rum dokładnie wymieszać z miodem
- zalać gorące migdały i pistacje
- masę migdałowo -miodową wlewać chochelką do słoików
- zakręcić i ustawić do góry dnem
 

szuwarek

Member
Lis 4, 2005
254
0
0
morele z nadzieniem truflowym ( na 25 sztuk ) -mały drobiazg na sylwestra
200g białej czekolady
75 ml śmietany
40 g masła
1 łyżka koniaku
20g posiekanych pistacji
300 g suszonych moreli
- śmietanę wlać do garnka, dodać masło i zagotować
- czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w śmietanie
dodać koniak
- garnek z masą wstawić do większego z zimną wodą
- wystudzić stale mieszając. następnie chwilę miksować robotem
kuchennym i wstawić do lodówki na 20 min
- morele naciąć
- 2 łyżeczkami wykrawać porcje masy, wkładać do środka każdej moreli
- napełnione morele włożyć do foremek pralinkowych i chłodzić
- owoce wyjąć z lodówki krótko przed podaniem

mini torciki orzechowe ( na ok 24 sztuki )
- z 350g mąki, 150g posiekanego masła, 1 jajka, szczypty soli i łyżki wody szybko zagnieść gładkie ciasto. uformować w kulę i włożyć do lodówki na 30 min
- pokroić drobno 100g suszonych owoców, dodać 50g cukru trzcinowego, 100g posiekanych orzechów pekan, 2 łyżki miodu, startą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy oraz 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- piekarnik rozgrzać do 180 stopni
- ciasto rozwałkować wykroić 24 krążki o średnicy 10 cm i wykleić nimi foremki
- wyłożyć nadzienie bakaliowe na ciasto
- piec ok 25 min

makaroniki truflowe
2 białka
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
150g cukru
125 g zmielonych orzechów laskowych
- rozgrzać piekarnik do 150 stopni
- białka ubić z podanymi składnikami do uzyskania sztywnej masy,
na koniec dodać orzechy i wymieszać
- trzy blachy wyłożyć pergaminem. masą makaronikową napełnić szprycę
do ciasta z dużą końcuwką i wycisnąć ok 100 kopczyków
- piec 15-20 minut, wyjąć, ostudzić
- 50g masła rozpuścić, dodać 50g śmietany, 200 g połamanej gorzkiej
czekolady. całość powoli podgrzewać ( nie dopuścić do wrzenia ), stale
mieszając.
- gdy czekolada się rozpuści, dolać kieliszek winiaku.
- garnek z masą włożyć do drugiego z zimną wodą i studzić cały czas
mieszając
- masą truflową napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki. wycisnąć na spody połowy makaroników, przykleić po jednym ciastku bez masy, delikatnie docisnąć
żeby ciasteczka zachowały świeżość nawet do trzech tyg, należy je przechowywać w chłodnym miejscu

śliwki nadziewane
50g śliwek suszonych
1 łyżka rumu
25 śliwek kalifornijskich
40g zmielonych orzechów laskowych
30g marcepanu
1 łyżeczka miodu
- śliwki suszone posiekać i moczyć w rumie pół godziny
- śliwki kalifornijskie przepołowić
- zmielone orzechy zmieszać ze śliwkami suszonymi
- marcepan wymieszać z miodem i połączyć z resztą składników
- z masy formować kuleczki. każdą włożyć do śliwki kalifornijskiej

coś słonego
choinki serowe z dipem pomidorowym
- z 350g mąki, 100g startego parmezanu, 175g masła, 1/2 łyżeczki soli i 1 jaja zagnieść ciasto i chłodzić ok 30 min
- piecyk rozgrzać do 190 stopni
- ciasto rozwałkować na placek grub. 5 mm, wykroić choinki i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem
- ciasto posmarować 1 rozkłóconym, jajem posypać sezamem.
- piec 12-14 min
- 500g pomidorów sparzyć, obrać, pokroić w kostkę, usunąć pestki
- 1 cebulę, 3 ząbki czosnku, 30g imbiru w kawałku obrać pokroić w kostkę. 2 papryczki czyli oczyścić, posiekać.
- warzywa poddusić na oliwie, dodać 2 łyżki koncentratu, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dusić 2 min. doprawić 1 łyżką octu balsamico
- przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce

przepisy pochodzą ze starych roczników gazety -Sól i pieprz- oraz
z -burdy-.

smacznego
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy