nie wszystko wypróbowałam, więc zdajcie się na intuicję
orzechowe toffi ( na ok 100 sztuk )
250 ml śmietany ( gęsta 12 lub 18 słodka )
250 g cukru
30 g masła
duża łyżka płynnego miodu
1 laska wanilii
100 g posiekanych orzechów
forma 20x20 wyłożona pergaminem, posmarować olejem
-cukier podgrzać w garnku mieszając aż się stopi, nie powinien ściemnieć
-dodać śmietanę i przeciętą laskę wanilii, ciągle mieszając podgotowywać lekko na małym ogniu aż masa zrobi się gęsta ( ok 10 min )
-wyjąć laskę wanilii
-następnie wymieszać z masłem, miodem, i orzechami, podczas mieszania gotować tak długo aż masa oddzieli się od dna garnka
- napełnić masą szybko foremkę
- letnią, na wpół stężałą pokroić na desce w kostkę ( ok 2x2 cm)
nożem maczanym co jakiś czas w zimnej wodzie
pralinki kokosowe ( ok 35 szt )
100 ml śmietany
40g wiórków kokosowych
200g białej czekolady
15g tłuszczu kokosowego
2 łyżki białego rumu
wiórki kokosowe do dekoracji
- wiórki podprażyć na złoty kolor
- śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, następnie stopić czekoladę i dodać tłuszcz kokosowy
- lekko podgrzać rum dodać do masy i utrzepać mikserem
- na koniec wymieszać z 1 łyżką gorącej wody i wiórkami kokosowymi
- ostudzić, aż zgęstnieje ale będzie ją można jeszcze wyciskać ze szprycy. podczas studzenia co jakiś czas zamieszać
- nałożyć do szprycy ( prosta końcówka ) i napełnić papierowe foremki
- udekorować wiórkami
można też formować kulki łyżeczkami i delikatnie obtaczać w wiórkach
migdały w miodzie z pistacjami i rumem ( na 4 słoiki po 250ml )
400g migdałów ( sparzyć, obrać ze skórki )
50g pistacji ( lepiej nie słone )
500g płynnego miodu ( od niego zależy aromat może być łagodny: akacjowy, lub ostry: leśny, albo mój ulubiony wrzosowy )
100ml ciemnego rumu
dokładnie umyte i wyparzone słoiki
- migdały i pistacje lekko uprażyć
- rum dokładnie wymieszać z miodem
- zalać gorące migdały i pistacje
- masę migdałowo -miodową wlewać chochelką do słoików
- zakręcić i ustawić do góry dnem
orzechowe toffi ( na ok 100 sztuk )
250 ml śmietany ( gęsta 12 lub 18 słodka )
250 g cukru
30 g masła
duża łyżka płynnego miodu
1 laska wanilii
100 g posiekanych orzechów
forma 20x20 wyłożona pergaminem, posmarować olejem
-cukier podgrzać w garnku mieszając aż się stopi, nie powinien ściemnieć
-dodać śmietanę i przeciętą laskę wanilii, ciągle mieszając podgotowywać lekko na małym ogniu aż masa zrobi się gęsta ( ok 10 min )
-wyjąć laskę wanilii
-następnie wymieszać z masłem, miodem, i orzechami, podczas mieszania gotować tak długo aż masa oddzieli się od dna garnka
- napełnić masą szybko foremkę
- letnią, na wpół stężałą pokroić na desce w kostkę ( ok 2x2 cm)
nożem maczanym co jakiś czas w zimnej wodzie
pralinki kokosowe ( ok 35 szt )
100 ml śmietany
40g wiórków kokosowych
200g białej czekolady
15g tłuszczu kokosowego
2 łyżki białego rumu
wiórki kokosowe do dekoracji
- wiórki podprażyć na złoty kolor
- śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, następnie stopić czekoladę i dodać tłuszcz kokosowy
- lekko podgrzać rum dodać do masy i utrzepać mikserem
- na koniec wymieszać z 1 łyżką gorącej wody i wiórkami kokosowymi
- ostudzić, aż zgęstnieje ale będzie ją można jeszcze wyciskać ze szprycy. podczas studzenia co jakiś czas zamieszać
- nałożyć do szprycy ( prosta końcówka ) i napełnić papierowe foremki
- udekorować wiórkami
można też formować kulki łyżeczkami i delikatnie obtaczać w wiórkach
migdały w miodzie z pistacjami i rumem ( na 4 słoiki po 250ml )
400g migdałów ( sparzyć, obrać ze skórki )
50g pistacji ( lepiej nie słone )
500g płynnego miodu ( od niego zależy aromat może być łagodny: akacjowy, lub ostry: leśny, albo mój ulubiony wrzosowy )
100ml ciemnego rumu
dokładnie umyte i wyparzone słoiki
- migdały i pistacje lekko uprażyć
- rum dokładnie wymieszać z miodem
- zalać gorące migdały i pistacje
- masę migdałowo -miodową wlewać chochelką do słoików
- zakręcić i ustawić do góry dnem