Prince Polo po mojemu ;)

Asjuma

Member
Sie 23, 2010
5
0
0
Witam
icon_smile.gif

jestem nowa na forum i to mój pierwszy post
pragnę się z Wami podzielić moim przepisem na Prince Polo

oto przepis

Beza orzechowa

składniki:
6 białek
szczypta soli
szklanka cukru drobnego
100g orzechów laskowych posiekanych
100g orzechów włoskich posiekanych
100g orzechów włoskich zmielonych
i łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 wafelki Prince Polo XXL pokrojone na małe kawałki
wykonanie:
białka z solą ubić na sztywną pianę, potem porcjami dodawać cukier i miksować aż piana stanie się bardzo gęsta i lśniąca. do masy białkowej delikatnie wmieszać posiekane i zmielone orzechy, mąkę, oraz pokrojone wafelki. masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż beza się nie zrumieni i nie stwardnieje delikatnie.

Biszkopt kakaowy

składniki:
7 jaj
7 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka oleju

wykonanie:
białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i miksować aż piana zrobi się gęsta i lśniąca dodać żółtka nadal miksując oraz olej. następnie dodać przesiana mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać łyżką lub rózga. ciasto wylać na blaszkę wyłożoną panierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 st. C aż wierzch nie będzie sztywny jakieś 30 - 40 minut.

Masa toffi

składniki:
6 żółtek
2,5 szklanki mleka
2 budynie o smaku toffi (na 0.5l)
2 łyżki mąki
4 łyżki cukru
puszka masy krówkowej lub puszka mleka skondensowanego słodzonego ugotowanego
kostka masła
1/2 kostki palmy
łyżka spirytusu lub wódki

wykonanie:
2 szklanki mleka zagotować, pozostałe mleko zmiksować z żółtkami, cukrem, budyniami i mąką. następnie zalać gorącym mlekiem i wymieszać przelać z powrotem do garnka najlepiej przez sito żeby nie powstały grudki i gotować do zgęstnienia budyniu. (musi być tak gęsty żeby wstawiona łyżka się nie przewróciła). pozostawić do ostygnięcia. masło, margarynę i masę krówkową utrzeć na puszystą masę, dalej miksując dokładać porcjami ostygnięty budyń. dodać spirytus dla wyostrzenia smaku.

nasączenie

robię na oko ;)
przegotowana ostudzona woda + spirytus + cukier i próbuję czy nie za mocne ;) potrzeba tyle żeby nasączyć biszkopt

Składamy ciasto

biszkopt kakaowy przekroić na pół, nasączyć, wyłożyć połowę masy toffi można posypać posiekanymi orzeszkami (odłożyłam garść z tych potrzebnych do bezy), przykryć drugim biszkoptem, nasączyć, wyłożyć resztę masy, przykryć bezą. odstawić na noc do lodówki żeby się przegryzły smaki. można na wierzchu bezy zrobić esy floresy z gorzkiej roztopionej czekolady.

troszkę zachodu ale warto

smacznego

2

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy